Ion Viorel Venirea mea la Gloria11Edilul-şef al Buzăului, Constantin Boşcodeală, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Iată cum explică fiecare acuzaţie care i se aduce:

„În anul 2008, printr-o procedură de licitaţie, Fotbal Club Gloria a obţinut 1,6 milioane, conform raportului comisiei de specialitate. Am semnat contractul de finanţare şi am dat acea sumă Asociaţiei Sportive, în condiţii foarte legale, conform legii si a Hotărârii de Guvern cu normele privind aplicarea Legii 350 de finanţare a activităţii sportive. Procurorii impută faptul că o parte din aceşti bani ar fi plecat către SC Gloria. Nu au nicio legătură. Societatea Comercială Gloria Buzău e o societate comercială în timp ce toate ordinele de plată, care de altfel au fost prezentate procurorului, sunt toate pe Fotbal Club Gloria. Este o asociaţie sportivă, la fel cum sunt şi toate celelalte, suma este ceva mai mare pentru că în fotbal cheltuielile sunt mult mai mari. Să ne aducem aminte că în anul calendaristic 2008 Gloria evolua în Divizia A.

Aş vrea să vă aduc la cunoştinţă că Stadionul Gloria a fost preluat de către municipalitate de la FC Gloria. Deci, pur şi simplu stadionul nu a aparţinut niciodată municipalităţii si la iniţiativa mea a trecut în domeniul public al municipiului Buzău. Practic, zestrea municipiului s-a mărit cu acest stadion. La momentul preluării stadionului, cu un ordin al prefectului din 1993, stadionul era în folosinţă gratuită la Gloria, şi de asemnea, în folosinţă gratuită la Asociaţia Sportivă Voinţa care este proprietară pe clădiri, conform unei autorizaţii de construcţie. Era în folosinţa lor gratuită. Am adus la cunoştinţa Consiliului Local Municipal acest lucru, care a luat cunoştinţă de acest lucru, a prevăzut în hotărâre şi tacit având în vedere că nu a emis o altă hotărâre privind gestionarea, ele au rămas în folosinţa gratuită a celor două asociaţii sportive. Le aduc aminte că la Stadionul Gloria mai are în folosinţă gratuită Clubul Sportiv Municipal, sala de tenis şi sala de box. Suma calculată acolo de 2,6 milioane, sincer eu nu văd cum au calculat-o. Înseamnă 26 de miliarde de lei vechi, as vrea să vă spun că de pe întreg municipiul Buzău, pe baza contractelor de închiriere pe care le avem, obţinem într-un an 280.000 de lei. Sincer 2.600.000 nu ştiu cum s-au calculat dar dacă este să facem socoteala, este o chirie de 10 euro pe metrul pătrat care depăşeşte lejer chiria pentru magazinele din orice mall din Buzău. Nu ştiu când s-au realizat. Eu nu ştiu să se fi realizat venituri în perioada aceasta dar ce vreau să vă spun, ele sunt calculate la o valoare mai mare decât chiria pe metrul pătrat într-un mall din Buzău. Nu am cunoştinţă ce s-a calculat şi cum s-a calculat. Dar vă readuc aminte că Asociaţia Sportivă Voinţa la care face referire este cel mai vechi club din Buzău şi este proprietar pe clădirea pe care o are, pe baza autorizaţiei de construcţie. Nu am făcut decât să prelungesc folosinţa gratuită, ca urmare a faptului că am trecut stadionul în proprietatea publică a municipiului Buzău.

Stadionul de fotbal este domeniu public al municipiului Buzău şi era în folosinţa gratuită a Asociaţiei Sportive Gloria pe baza Ordinului Prefectului care n-a fost anulat niciodată. Nimeni nu a anulat ordinul prefectului, iar una dintre obligaţiile mele ca primar este să aduc la îndeplinire ordinele prefectului. Pe de altă parte, din 2011 activitatea acolo se desfăşoară pe baza unui contract de asociere între Gloria şi municipalitatea buzoiană.

Pentru cealaltă sumă prevăzută, de peste 500.000, este vorba de contracte de sponsorizare şi publicitate între agenţii economici buzoieni şi FC Gloria, sumă care nu se face venit la bugetul local conform legii. Foarte clar, sumele la bugetul local care se fac venit, se prevăd exact în lege. Contractele de sponsorizare între asociaţii sportive şi diverşi agenţi economici nu sunt venituri le bugetul local.

Mi-a fost prezentat materialul de la care s-a plecat, este o reclamaţie a unui cetăţean Ion Vasile de pe strada Oltului numărul 75 dar care nu este fostul senator Ion Vasile care n-a recunoscut că a făcut el această sesizare, şi de asemenea, un raport al Curţii de Conturi întocmit în anul 2009 pentru care nu s-a mai făcut niciun proces verbal, nicio încheiere şi pentru care nu s-a luat nicio decizie, având în vedere că de la nivel central Curtea de Conturi a stabilit că nu este nicio infracţiune în acest caz.

În cazul de faţă se face referire la un abuz în serviciu. Eu vă asigur că nu am făcut niciodată un abuz în serviciu pentru că de fapt, cel mai important lucru este sprijinirea serviciilor publice iar sportul este unul dintre serviciile publice. Dacă municipalitatea nu ar sprijini sportul buzoian nu ar exista practic aproape nimic la nivelul municipiului Buzău”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here