primariDisputa privind apartenența teritorială a mânăstirii Poiana Mărului este departe de a fi încheiată. Astăzi, suprefecții județelor Buzău și Vrancea împreună cu primarii celor două localități s-au întâlnit la Focșani pentru a rezolva litigiul teritorial. Deşi conflictul nu are decât o miză spirituală, niciuna din părţi nu vrea să cedeze iar litigiul de hotar nu poate fi tranşat decât în instanţă, iar pentru asta este necesară o modificare a legii din 1968 privind reforma administrativă.

Au venit înarmaţi cu hărţi şi documente din a doua jumătate a secolului al 18-lea doar-doar să aibă câştig de cauză. Rând pe rând, primarii celor două localităţi vecine şi rivale : Jitia şi Bisoca şi-au expus argumentele pentru a convinge specialiştii în măsură să tranşeze conflictul, că dreptatea e de partea lor. În fapt,comuna Jitia cere pe lângă schitul Poiana Mărului şi chiliile călugărilor, şi terenul administrat de mânăstire, în total peste 7 hectare şi jumătate. Disputa teritorială s-a purtat la sediul oficiului de cadastru si publicitate imobiliară Vrancea, unde ca mediatori subprefecţii celor două judeţe au încercat să pună capăt litigiului mai ales că nu există nicio miză materială, decât una spirituală

„Litigiul dintre cele două comune nu are nicio miză materială. Doar una spirituală. Niciuna dintre cele două primării nu are de câștigat în urma mutării mânăstirii în administrativul ei pentru că nu generează taxe și impozite.  Mi-aș dori ca aceasta insulă dintre cele două comune să devină din mărul discordiei o adevărată gură de rai”, a declarat Sorin Hornea, subprefectul judeţului Vrancea.

Litigiul generat de succesiunea de documente eliberate de-a lungul vremii, obligă acum cele două oficii de cadastru din Buzău , respectiv Vrancea, să propună o soluţie pentru aplanarea conflictului între cele două primării.

„Am avut astăzi o întâlnire de mediere în speranţa soluţuionării acestui conflict. Cele două oficii de cadastru, Buzău şi Vrancea vor arăta care este soluţia legală conform normelor în vigoare urmând ca părţile implicate să ia măsurile legale”, a declarat Ovidiu Anghel, subprefectul Judeţului Buzău

Hărţile cadastrale vechi, găsite în arhive, dovedeau că hotarul dintre judeţe a fost când de partea vrâncenilor incluzând mânăstirea Poiana Mărului, când de partea buzoienilor. Cert este că singurele măsurători topografice au fost făcute doar de armată iar în baza acestora Oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară Buzău a emis şi titluri de proprietate, pe când cel din Vrancea nu.

„În momentul de faţă Legea 2 nu prevede în cazul în care exista litigii de hotar cum se soluţioneaza Acest litigiu în momentul de faţă este reglementat doar de Legea 7, legea cadastrului şi publicităţii imobiliare”, susține Olimpia Bădicu,  inginer-şef OCPI Buzău.

Se pare însă că mai presus de ce  decid specialiştii, primarii o ţin pe-a lor.

“Mânăstirea a aparținut dintotdeauna comunei Jitia. Avem documente care atestă apartenența lăcașului de cult la comuna noastră din 1730 pînă în 1992” , declară Neculai Noapteş,  primarul comunei Jitia.

La rândul său, primarul comunei Bisoca Gheorghe Beșliu aduce pe lângă documente cadastrale și argumente literare: “Literatura este plină de istorii privind vizitele scriitorilor la Poiana Mărului. Alexandru Odobescu scrie că a călătorit de la Gavanu până la Poiana Mărului din comuna Bisoca. Nicolae Grigorescu a pictat aici la mânăstire Fata bisoceană. Dacă mânăstirea ar fi aparținut comunei Jitia ar fi pictat Frumoasa jitiană”.

Indiferent însă de cum se va tranşa conflictul, mânăstirea va fi sub aceeaşi jurisdicţie cea a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Reprezentanţii bisericii spun că litigiul nu provoacă altceva decât tulburarea creştinilor.

“Arhiepiscopia face apel la liniște, nu este nevoie de tulburare și de evenimente menite să aducă prejudicii bunei desfășurări a vieții bisericești”, a declarat Adrian Ionescu, purtatorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancea.

Manastirea Poiana Marului a fost ridicata in prima jumatate a secolului al 18-lea de staretul Vasile cu cheltuiala domnitorului Constantin Voda Mavrocordat. Despre acest asezamant monahal, parintele Staniloaie spunea ca are o importanta deosebita pentru ortodoxia de pretutindeni.Ctitorul manastirii a fost canonizat in 1995 si se afla printre  sfintii  calendarului ortodox ca sfantul Vasile de la Poiana Marului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here