CIPRIAN-CAMPINEANUL

Decizia de a da afară din sînul bisericii ortodoxe române 3 enoriași, decizie dictată de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a stârnit ample controverse, opinia publică catalogând sentința ca fiind specific ”evului mediului”.
După ce sentința a fost făcută publică, reprezentanții Arhiepiscopiei au venit cu precizări referitoare la decizia dictată pentru prima data după sute de ani.
”Constatând cu părere de rău că starea de tensiune de la Biserica Sfântul Andrei a continuat pe parcursul a 8 luni în ciuda încercărilor de a restaura pacea în interiorul comunității tulburate de manifestările necreștine al unui anumit grup de persoane s-a luat decizia excomunicării a trei persoane, sancțiune ce a fost propusă în urma analizării dosarului respectivei cauze. Din dorința de a fi pace chiar Înaltpreasfințitul Ciprian a venit la această biserică pe 11 ianuarie pentru a le explica oamenilor de ce a fost nevoie sa se ia această hotărâre referitoare la preotul Vatră, care inițial a fost lăsat să slujească la această biserică. Totuși cele trei persoane au menținut o stare de neascultare și mai mult au editat o broșură ”Fața necunoscută din parohia Sfântul Andrei” prin care defăimau biserica, ierarhii, amenințau că-și aduc preotul lor și că se rup de biserică. Practic, cei trei s-au autoexclus din biserică iar centrul eparhial nu a făcut decât să constate și să ia măsurile corespunzătoare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Dragoș Olteanu.
Că cei trei vor putea fi reprimiți în biserica ortodoxă dacă se vor pocăi, în caz contrar, ei nu vor mai beneficia de nici o asistență religioasă, nici măcar de înmormântare religioasă.
”Excomunicarea înseamnă excluderea din BOR, ceea ce înseamnă că nu vor mai beneficia de asistență religioasă. Există posibilitatea să fie reprimiți dar vor trebui să facă pocăință și să și ceară iertare în fața comunității. În ce privește prezența lor în biserică, se vor face comunicări la nivelul protoieriilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, dar ține și de conștiința lor, e greu să fie reoperați dacă intră într-o biserică și să și constate cineva că nu mai fac parte din rândurile bisericii. Dacă nu se vor întoarce și nu vor da dovadă de îndreptare nu vor ifi primiți și nu vor beneficia de nici o asistență religioasă”, a mai spus Olteanu.

Cei trei focșăneni au fost excomunicați din sânul bisericii după ce au sărit în apărarea preotului lor de la o biserică din orașul Focșani, ce fusese pedepsit de mai marii bisericii. Oamenii au ieșit în stradă, au protestat zile la rând, în apărarea preotului lor, ceea ce acum le-a adus excluderea din rândul bisericii. Din aceeași cauză, alte 8 persoane au fost canonisite, adică nu mai au voie la sfâmta împărtășanie, până nu vor reveni pe calea cea dreaptă, spun reprezentanții bisericii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here