ajutoare6S-au trezit cu noaptea-n cap şi s-au aşezat la coadă ca să-şi ia ajutorul de la Uniunea Europeană. Sute de buzoieni  au îndurat ore în şir cele peste 32 de grade de afară numai ca să ducă pe masă alimentele care le vor ajunge câteva luni de aici înainte. Astăzi a început la Buzău distribuirea ajutoarelor alimentare prin programul PEAD 2011. Numărul buzoienilor care vor primi acest sprijin reprezintă circa 15% din populaţia judeţului.

Pentru cele şase categorii de alimente care se distribuie categoriilor defavorizate, nevoiaşii au luat cu asalt de la prima oră centrul unde se împart ajutoarele. Cei mai mulţi care au venit din prima zi au fost pensionarii. Ei au îndurat cu chiu cu vai arşiţa şi abia dacă s-au putut ţine pe picioare până au ajuns să-şi ridice pachetele.

” Ne restrângem la mâncare ca să ne ajungă mai mult timp, mai facem o turtă, mai facem o mămăligă, mai un lapte fiert cu paste . E bine că ne-au dat şi anul ăsta că noi cu pensiile mici de 300 de lei ce să plătim mai întâi, medicamente, apă, canal , de unde bani şi pentru mâncare? ” ne-a declarat o pensionară. Oamenii spun că tot ce au primit vor chivernisi cu grijă să le ajungă cât mai mult timp. Alţii însă au spus că ar fi fost mai bine să fi primit şi ulei ori alte produse necesare traiului de zi cu zi.

Reprezentanţii Consiliului judeţean spun că vor prelungi programul dacă va fi nevoie.

„Avem acum în depozit toate alimentele programul este de dimineaţă dar dacă este nevoie o să-l prelungim ca să poată lua toţi beneficiarii” spune Marian Popa ,referent la CJ Buzău.

Anul acesta primesc ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană aproape 72 de mii de buzoieni dintre care cei mai numeroasă categorie este cea a pensionarilor: peste 35 de mii de persoane.Un beneficiar are dreptul să ridice 13 kg de făină, 9 de mălai, 8kg de orez , paste făinoase, lapte praf şi 1 kg de biscuiţi.Faţă de anul trecut numărul beneficiarilor a scăzut cu 15 mii de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here