Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, astăzi, la 40 de zile de la Paşte, Înălţarea Domnului la cer, fapt petrecut, potrivit Scripturilor, pe Muntele Măslinilor de lângă Ierusalim, unde Iisus şi-a chemat apostolii pentru o ultimă binecuvântare. Deşi prin Înălţarea Domnului activitatea Sa pământească lua sfârşit, Iisus le-a spus ucenicilor chiar în momentul Înălţării: „Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor”.
El s-a înălţat pentru a trimite în lume Duhul Sfânt, aşa cum promisese: „Voi ruga pe Tatăl să vă trimită un alt Mângâitor ca să fie cu voi în veac”.
Acest lucru se va întâmpla zece zile mai târziu, de Rusalii sau Cincizecime, când, prin pogorârea Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, aceştia s-au transformat din oameni timizi şi simpli în misionari îndrăzneţi şi înţelepţi, care au răspândit învăţătura creştină în toată lumea.

Tradiţia spune că ziua de astăzi marchează momentul final al activităţii pământeşti a Mântuitorului Iisus Hristos. Sărbătoarea este cunoscută şi sub denumirea de Ispas. Creştinii ortodocşi respectă cu sfinţenie tradiţiile de Înălţare. În această zi, credincioşii pun în casă şi la poartă frunze verzi care vor fi bune de leac şi se fac pomeni pentru sufletele celor morţi.

Potrivit credinţei populare, în această zi, tradiţia spune că e bine ca oamenii şi animalele să fie atinse cu cu ramuri de leuştean.Un alt obicei specific Înălțării Domunului este acela de a purta la brâu frunze de nuc și leuștean, pentru că așa a avut și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri.

De Ispas, gospodinele vopsesc ouă roşii, pe care le împart pentru morţi. De la mic la mare, se salută cu „Hristos s-a Înălțat”, respectiv „Adevărat s-a Înălțat”.

De Înălţare, nu se împrumută sare şi nu se mai seamănă ogoarele pentru că se spune că nu rodeşte.

Tot în această zi încep să se taie mieii, femeile dau lapte cu păsat iar ciobanii primesc un caş şi uneori un miel. Ziua Înălțării Domnului mai poartă și numele de „Ziua Eroilor” pentru că se sărbătoresc şi eroii căzuţi la datorie de-a lungul timpului.
La sărbătoarea împărătească a Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească.

Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos – Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here