case-sub-zapada
Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 22 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, care vizează toate regiunile ţării precum şi zona montană.
Conform estimării publicate de ANM, în prima parte a intervalului analizat vremea se va menţine mai caldă decât ar fi normal, în timp ce în a doua parte a intervalului este estimată o răcire a vremii. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

MUNTENIA

În perioada 22-27 decembrie, se va menţine vremea mult mai caldă decât ar fi normal în ultima decadă a acestei luni, astfel că se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 7…12 grade şi minime de -1…3 grade, valori chiar mai ridicate urmând a fi în zilele de 23 şi
24 decembrie. După data de 28 decembrie este estimată o răcire a vremii ce va determina înregistrarea unor valori mai apropiate de mediile climatologic specifice, respectiv 2…5 grade ziua şi -4…-2 grade noaptea, mediat pe regiune.

Precipitaţii slabe, locale vor fi posibile în perioada 28-29 decembrie şi după data de 1 ianuarie.

LA MUNTE

În perioada 22-24 decembrie valorile de temperatură vor fi mult mai ridicate decât cele normale în ultima decadă a lunii decembrie, respectiv maxime de 3…8 grade şi minime de -3…0 grade, în medie. O răcire a vremii se va produce între 25 şi 28 ianuarie, regimul termic
menţinându-se totuşi peste cel obişnuit, urmând ca scăderea temperaturilor să continue şi la sfârşitul anului şi în primele zile de ianuarie, când valorile vor deveni apropiate de mediile climatologic specifice, cu -3…0 grade ziua şi -9…-3 grade noaptea, în medie.

La începutul intervalului vor fi precipitaţii mixte în nordul Carpaţilor Orientali. Probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare va creşte în zilele de 26 şi 27 decembrie şi în data de 29, apoi iar în primele zile ale noului an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here