11012011021Prostia, dar si indiferenta unora dintre semenii nostri, au marcat 31 de ani din viata unei femei din comuna Maracineni. Floarea Borlea, acum in varsta de 45 ani, era, in anul 1980, un copil ca toti copiii, cu vise si cu sperante in viitor. Numai ca fatalitatea, dar si proasta inspiratie a unui cadru didactic de la scoala unde invata, i le-au naruit intr-o clipa.
Floarea Borlea, alaturi de toti colegii sai de clasa, se afla, in toamna acelui an, pe camp, la „muncile agricole” de care nu scapa niciun elev al perioadei de dinainte de 1989. Din pamantul ogorului, copiii au cules un obiect ciudat, metalic, ruginit de trecerea timpului, in fapt un obuz ramas neexplodat din timpul ultimului razboi mondial. Supraveghetorul, profesorul Grigore, a dispus indepartarea „corpului delict” din zona in care copiii prestau la practica agricola… transportandu-l cu o caruta! Finalul povestii nu este greu de anticipat: explozia obuzului a ucis trei copii, iar alti doi au scapat cu viata. Printre cei doi, si Floarea Borlea, dar pretul a fost enorm: ea a ajuns la spital, insa un picior i-a ramas pe camp, printre schije, alaturi de trupurile coleglior sai ucisi.
Si, totusi, femeia nu s-a lasat: s-a casatorit cu un barbat din Timisoara, a revenit, in anul 1998 in judetul natal, iar, in anul 2003, a dat nastere unui copil, insa cu mari emotii: pruncul a avut la nastere doar un kilogram. Insa viata i-a dat, totusi, o compensatie; copilul, acum in varsta de sapte ani, creste mare si frumos si merge in clasa intai.
11012011020In momentul de fata, Floarea Borlea este nevoita sa traiasca doar cu o pensie de 700 lei, suma care include si pensia pentru handicap. Cu toate acestea, ea nu a beneficiat niciodata de vreun ajutor din partea autoritatilor locale din Maracineni, cel putin in timpul fostului primar Ion Catinca. Acum insa, cazul ei a ajuns in atentia actualului primar al comunei, Dumitru Constantin, primul om care a facut ceva concret pentru a o sprijini pe biata femeie. Nu cu mult timp in urma, Floarea Borlea a iesit din casa pana la cel mai apropiat magazin, sa cumpere paine. A alunecat pe mazga de pe sosea, a cazut si si-a distrus ireparabil proteza. A gasit-o tocmai primarul, cazuta in strada.
Impresionat de povestea femeii, dar si pus in imposibilitatea de a o include pe lista ajutoarelor de urgenta acordate de institutia pe care o conduce, primarul i-a donat Floarei Borlea intreg salariul si a inceput demersurile pentru a o sprijini in obtinerea unei noi proteze, moderne, in greutate de doar 350 grame. Aceasta costa 12.000 lei, adica 120 milioane lei vechi, din care 70 la suta este suportata de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Salariul donat de primarul Dumitru Constantin este primul pas catre completarea restului sumei.
Jurnalul de Buzau, impreuna cu primarul comunei Maracineni, Constantin Dumitru, demareaza, astazi, o campanie pentru ajutorarea Floarei Borlea, pentru ca visul ei, de a intra in posesia unei proteze noi si preformante, sa se indeplineasca. Toti buzoienii cu suflet mare, care au si posibilitatea materiala pentru a se alatura efortului de a-i usura viata femeii din Maracineni, sunt invitati sa contacteze redactia Jurnalului de Buzau sau pe primarul comunei Maracineni, Constantin Dumitru.

Mihail TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here