În contextul dezbaterii despre oportunitatea predării educației sexuale în școli, parlamentarul de Buzău Emanuel Ungureanu critică dur reacția Bisericii Ortodoxe Române, instituție care s-a pronunțat împotriva acestui demers educațional. Deputatul USR susține ideea ca elevii să învețe „igiena minții și trupului”.

De ce este importantă educația sexuală?

Lumea se ferește de cuvântul sex. Sunt false pudori, e multă ipocrizie în clasa politică pe aceste teme, care trebuie abordate în mod echilibrat, natural, fără nici un fel de pasiuni, decât cu pasiunea pentru protecția copiilor noștri. Am o fetiță de 12 ani, în clasa a cincea, știu exact care este nivelul de cunoaștere și nivelul de înțelegere.

Începând cu această vârstă, copiii își pun întrebări și școala trebuie să fie un mediu în care în mod empatic, cu multă căldură, cu multă înțelepciune, un cadru didactic să îi ofere unei fete și unui băiat informațiile necesare pentru a se proteja de prădători sexuali, de persoane care vor să îi facă rău, de atingeri nepotrivite. Educația sexuală este ceva despre igiena minții și a trupului.

Cred că reacția BOR este ciudată, în contextul în care nu am văzut Biserica Ortodoxă să fie foarte vehementă cu cazurile de pedofilie și cu abuzurile sexuale comise de unii preoți.

Nu am văzut comunicate ferme în ceea ce privește comportamentul deviant din anumite mănăstiri. E destul de ciudat că Biserica se opune, fără să stea la masă și să înțeleagă o lege, să înțeleagă sensul ei, necesitatea ei pentru o societate în care avem mame copii.

Este și despre depășirea sentimentului de rușine. Haideți să vorbim despre sexualitate ca fiind darul lui Dumnezeu pentru om, nu ceva rușinos, de care ar trebui să te ferești! Educația sexuală este și despre relațiile sănătoase în cuplu și respingerea violenței sexuale în cuplu.” , a scris parlamentarul de Buzău, pe pagina sa de facebook. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here