Cezar PREDA -6
Cutremur, vineri, pe scena politică din România. Premierul Victor Ponta este acuzat de fapte de corupție, DNA declanșând împotriva sa procedura de începere a urmăririi penale. Situația în care a ajuns șeful Guvernului din România a atras o serie de reacții, atât pe plan național, cât și pe plan internațional, cel mai ferm și vehement fiind președintele Klaus Iohannis care i-a cerut lui Ponta să demisioneze
”Astăzi, Direcţia Naţională Anticorupţie a comunicat public că primul-ministru Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni. „Aceste consideraţiuni şi solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru într-o discuţie pe care am avut-o acum câteva minute”, a precizat Iohannis.

Și deputatul liberal de Buzău Cezar Preda, co-președinte al organizației județene PNL, a reacționat după ce a aflat de calitatea de inculpat a premierului Victor Ponta.
„Este o situație foarte tensionată, acțiunile Direcției Naționale Anticorupție și ale președintelui României au un parcurs clar. Acum, mutarea este la domnul prim-ministru Victor Ponta. Eu nu pot anticipa ce se va întâmpla; eu cred că trebuie lămurită situația foarte rapid, într-un fel sau în altul, pentru că nu putem sta sub lupa internațională cu o asemenea problemă. Este o problemă gravă, care trebuie lămurită foarte rapid. Dar nu știu în ce sens vor evolua lucrurile”, a declarat liderul PNL Buzău, Cezar Preda.

Pe de altă parte, Victor POnta a scris pe facebook că nu are de gând să demisioneze, singurul organism care îl poate demite fiind Parlamentul.

„Am avut cu preşedintele Iohannis o discuţie instituţională extrem de corectă şi civilizată! Respect poziţia sa publică, dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate să mă demită! Cred că respectarea principiilor constituţionale este esenţială pt societatea noastră şi în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului şi a cetăţenilor acestei ţări! Asta ar insemna dictatura şi cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pt noi toţi!”, a scrie Ponta pe Facebook. Pe de altă parte, nu este exclusă varianta ca preşedintele Klaus Iohannis să îl suspende din funcţie pe Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA.

În ianuarie anul trecut, în contextul informaţiilor apărute cum că în raportul trimis de Inspecţia Judiciară către Consiliul Superior al Magistraturii se arată că este cercetat de DNA pentru afacerile de la CE Rovinari şi Turceni în care este verificat şi Şova, Ponta spunea presei: „E normal. Ce om nu e cercetat? Dar eu mă duc mâine, dacă mă cheamă, mă duc. Dar ştiţi de un asemenea dosar? Eu nu am fost informat, aflu de la dumneavoastră, dar nu m-ar mira. Dar cum aş putea să nu am şi eu dosar la DNA? Până la urmă, ar fi anormal. Pentru nişte contracte semnate de firma dumneavostră de avocatură complexului energetic Turceni… Asta e o tâmpenie”.

De asemenea, în luna martie a acestui an, în contextul anchetării cumnatului său, Ponta afirma, într-o emisiune televizată, că va demisiona din postul de prim-ministru dacă în cazul lui va fi începută în vreun dosar urmărirea penală, precizând însă că speră că, în 2015, guvernele nu sunt schimbate cu mijloace judiciare.

„Daca se face un dosar în care faţă de mine se începe urmărirea penală, nu am cum să rămân în funcţia de prim-ministru, să stau în fiecare dimineaţă să dau explicaţii cum e cu dosarul. Dar eu sper că, în 2015, nu se schimbă guvernele cu mijloace judiciare. Cred acest lucru, că nu se va întâmpla”, spunea Ponta.

Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat, anunţă DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here