Marcel CIolacu

Senatorii şi deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de Klaus Iohannis, astfel încât aceştia vor beneficia de pensie doar dacă nu sunt realeşi şi au încheiat cel puţin un mandat complet de parlamentar.

Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat acum, în termen de 10 zile, să promulge proiectul.

Astfel, parlamentarii vor primi o pensie specială, calculată în funcţie de numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui să fi încheiat cel puţin un mandat complet.

Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Adoptarea proiectului a fost marcată de dispute procedurale între PSD şi PNL. Parlamentarii au adoptat, în plen, raportul Comisiei pentru stat, prin care era modificată Legea pensiilor speciale, acceptând, parţial, criticile aduse de Klaus Iohannis.

Ulterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că legea a fost adoptată cu totul, însă PNL a solicitat un vot suplimentar, invocând regulamentul, pentru lege în ansamblu. Intenţia era astfel ca legea să fie respinsă la al doilea vot, după adoptarea modificărilor aduse de comisii. Valeriu Zgonea a anunţat că o lege reexaminată nu poate fi respinsă ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul Comisiilor. Cum raportul a fost aprobat, legea se consideră adoptată, a explicat Valeriu Zgonea.

În cele din urmă, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, după ce şi preşedintele Comisiei de statut, social-democratul Bogdan Niculescu-Duvăz, a transmis că un nou vot este obligatoriu.

La doilea vot, legea a obţinut 287 de voturi „pentru” şi cinci abţineri şi un vot „împotrivă”, liberalii anunţând că nu vor vota în plen, pentru a se „delimita” de acest proiect.

În cele din urmă, legea a fost anunţată ca fiind aprobată în integralitate, cu amendamentele aduse de Comisii.

Printre cei care s-au abținut la vot se numără și deputatul PSD de Buzău, Marcel Ciolacu.
,,Am 48 de ani și, până când voi avea vârsta de pensie, această lege va mai fi modificată de 20 de ori. Eu nu am intrat în politică pentru beneficii materiale de vreun fel, nici imediate, nici pentru viitor. Și, ca să fiu mai clar, vreau să vă spun că nu am cerut vreun drept nici în calitate de revoluționar. Sunt singurul membru al Asociației 22 Decembrie care – chiar dacă am acest drept legal – nu a făcut cerere pentru pensie sau pentru alte drepturi pentru că am participat la Revoluție”, a declarat ulterior deputatul Marcel Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here