Municipiul Buzău este cel mai mare oraş din România aflat la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator. Descoperirea a fost făcută recent de geograful Alexandru Boroiu, de la Universitatea din Piteşti. Calculele profesorului arată că jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator nu este Paralela 45, ci cu 16,2 kilometri mai spre nord. Alexandru Boroiu i-a transmis edilului din Buzău informaţia cu privire la descoperirea geografică chiar de Ziua Naţională. Profesorul piteştean a ataşat un fişier cu datele care justifică stiinţific faptul că municipiul Buzău este cel mai mare oraş din Romania situat exact la jumătatea distanţei Ecuator — Polul Nord.

Primarul Constantin Toma a declarat  că în adresa transmisă de cercetător, acesta sugera că municipalitatea poate dezvolta un produs turistic, benefic pentru comunitatea locală.

„Buzăul are o poziţie geografică specială, ce poate fi valorificată excelent ca brand turistic. Administraţia locală poate cultiva, justificat ştiinţific, un nou brand turistic, benefic pentru comunitatea locală”, a afirmat Alexandru Boroiu.

Geograful Alexandru Boroiu i-a mai spus primarului municipiului Buzău că a prezentat rezultatul cercetării sale în cadrul mai multor conferinţe ştiinţifice naţionale. Acesta s-a arătat totodată dispus să se deplaseze şi la Buzău, pentru a demonstra afirmaţiile făcute şi a le oferi autorităţilor locale informaţii suplimentare.

Progresul calculelor matematice i-a permis profesorului universitar Alexandru Boroiu să descopere că umătatea distanţei dintre Ecuator şi Pol se află în realitate cu 16,2 kilometri la nord de Paralela 45. „Dacă pământul ar fi o sferă, jumătatea dintre Pol şi Ecuator ar fi la Paralela 45, dar, cum el e turtit, atunci şi ea e mai spre nord”, a explicat profesorul Boroiu.

Conform calculelor profesorului Boroiu, realizate printr-un sistem complicat de coordonate şi aproximări pe baza „elipsoidului Krasovvsky“, latitudinea exactă de la jumătatea distanţei de la Ecuator la Pol (cu distanţe 5.001,205 km spre ambele) este 45 grade 08’ 37,8’’ N. Această linie a „paralelei mijlocii“ taie trei oraşe: Buzău, Curtea de Argeş şi Horezu.

Alexandru Boroiu  este prodecan al Facultăţii de Mecanică şi Tehnologie din cadrul Universităţii de Stat din Piteşti. Este autorul a 29 de cărţi şi manuale universitare, precum şi a peste 200 de lucrări ştiinţifice publicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here