oprea zapadaCu toate ca in judetul Buzau este una dintre cele mai grave situatii din tara din cauza viscolului puternic si a cantitatii mari de zapada, vicepremierul Gabriel Oprea a ignorat cu totul judetul nostru. Gabriel Oprea a luat la rand judetele tarii pentru a afla ce fel de probleme intampina autoritatile de acolo din cauza viscolului si a zapezii, dar despre Buzau nu a pomenit nimic. Prefectii altor judete tranzitate de drumuri nationale care s-au inchis de la Buzau au pomenit judetul nostru, dar vicepremierul Gabriel Oprea a omis cu totul Buzaul. Ramane de vazut daca a facut-o intentionat sau pur si simplu a uitat. Este, totusi, destul de greu de crezut ca a uitat, avand in vedere situatia grava din judetul nostru.

Norocul nostru a fost faptul ca ministrul Educatiei, Remus Pricopie, ramas inzapezit la Buzau a participat la discutii cu oficialii de la Bucuresti, caci altfel autoritatile locale ar fi putut considera usor ca s-au deplasat degeaba catre Consiliul Judetean, acolo unde a fost tinuta videoconferinta.

De la Buzău, ministrul Educaţiei a anunţat prefecţii că li s-a dat tuturor inspectoratelor judeţene undă verde pentru a analiza situaţia meteo de la caz la caz şi de a suspenda cursurile în şcoli sau în grădiniţe începând de luni. Chiar dacă vremea se schimbă în bine, Pricopie spune că li se poate da elevilor o vacanţă de câteva zile dacă drumurile nu sunt curăţate.  „Am luat legătura de dimineaţă cu toate inspectoratele şcolare. Inspectorul şcolar are dreptul să suspende cursurile dacă este cazul. Recomandarea mea este ca suspendarea să se facă şi dacă vremea s-a ameliorat, dar drumurile nu sunt curăţate”, a arătat ministrul.

O altă variantă luată în calcul este suspendarea cursurilor numai pentru copiii mici sau elevii de şcoală primară ori gimnazială. „Se pot suspenda cursurile şi numai pentru anumite cicluri. Nu cred că putem scoate copii de grădiniţă sau de şcoală din casă dacă drumurile nu s-au curăţat. Mâine, în intervalul 12.00-17.00 se va face această evaluare ca să anunţăm în timp util”, susţine Pricopie.

La finalul videoconferintei, prefectul de Buzau, Gabriel Balta a tinut sa faca cateva precizari: “Chiar daca viceprtemierul a trecut judetul Buzau, noi trebuie sa fim atenti sa intervenim oriunde situatia o cere”.

De la butoanele comandamentului de iarnă al Guvernului, vicepremierul Gabriel Oprea le-a transmis prefecţilor că e gata să scoată tancurile şi taburile din unităţile militare pentru a tracta maşinile surprinse de viscol pe drumuri sau căzute în şanţuri din cauza vizibilităţii reduse. „Unde aveţi drumuri izolate, bateţi la uşa unităţilor militare. Unde e nevoie de tancuri, de taburi, vor fi puse la dispoziţie”, a spus el la începutul videoconferinţei cu prefecţii de la Ministerul de Interne. Acelaşi mesaj a fost reluat şi la final, după ce şeful Statului Major General, gen. Ştefan Dănilă, a arătat că armata „este pregătită să acţioneze atunci când va fi solicitată”.

„Am vorbit cu ministrul Duşa. În momentul în care aveţi maşini în şanţ, bateţi la uşa unităţilor militare, vin cu utilaje grele, au taancuri, au taburi, vi le pun la dispoziţie, acesta e ordinul”, a insistat Oprea

De asemenea, in timpul videoconferintei Oprea a dat ultimatum prefecţilor: „Cine nu este prezent la datorie va pleca acasă”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here