Catalin Predoiu si Cristi BIGIU
Din arest, președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău, Cristi Bâgiu, provoacă un seism puternic în PNL. Surse citate de presa centrală susțin că Bîgiu le-ar fi spus anchetatorilor că a finanțat campania electorală din anul 2008 cu bani proveniți din mită iar de asta ar fi beneficiat candidații liberali de atunci la posturile de parlamanetari George Scutaru și Cătălin Predoiu. De asemenea, din bani ilegali ar fi avut de câștigat primarul Râmnicului și fratele acestuia, ales în 2008 deputat PNL, trecut apoi la UNPR.

Cristi Bîgiu a folosit în campaniile electorale bani proveniți din mită. Dezvăluirea a fost făcută în fața procurorilor DNA chiar de președintele Consiliului Județean Buzău arestat în urma unui flagrant în data de 6 martie 2014. Bîgiu al cărui nume apare și în cazul dosarului fostului ministru de Interne liberal Cristian David, ar fi primit de la primarul comunei Jilava, Adrian Mladin aproape 700.000 de euro prin intermediul afaceristului buzoian Gigi Doloiu bani pe care i-ar fi dat imediat mai departe.
Conform ziariștilor de la Evenimentul Zilei care reproduc o declarație a lui Bîgiu care s-ar afla la dosar, banii au fost folosiți la finanțarea campaniilor electorale din 2008 atât pentru alegerile locale cât și pentru cele parlamentare.
„Despre acele terenuri declar că sunt situate parţial pe amplasamentul fostei staţiuni agricole şi cred că erau în intravilan şi în acea perioadă.
Nu cunosc alte date legate de aceste terenuri, întrucât nu m-am ocupat de partea tehnică a problemei. Mladin a mai venit ulterior, în acelaşi scop la Buzău, fiind însoţit de Valeriu Nițescu, care era în acea perioadă şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative. Am discutat în câteva rânduri personal cu Valeriu Nițescu, care mi-a spus că a venit din partea ministrului David, care, la rândul său, mă roagă să-l ajut pe Adrian Mladin în demersul acestuia de obţinere a terenurilor, lucru pe care eu l-am acceptat.
„Era an electoral”
Ţin să precizez că, în cursul discuţiilor cu Adrian Mladin, acesta mi-a spus că dacă i se rezolvă problema va sprijini campania electorală a partidului din care făceam parte, adică Partidul Naţional Liberal, dat fiind faptul că anul 2008 era un an electoral, cu alegeri atât locale, cât şi generale…
„Restul i-am dat unor persoane”
Ca modalitate, întrucât terenurile erau pe numele lui Gheorghe Doloiu, la momentul vânzării efectuate de către Adrian Mladin, o parte din bani au fost încasaţi de Gheorghe Doloiu. Este vorba de o sumă de aproximativ 900.000 de euro. Nu cunosc în ce modalitate a obţinut Gheorghe Doloiu banii în numerar, faptul este că, la începutul anului 2008, Gheorghe Doloiu mi-a remis în numerar o parte din ei, respectiv aproximativ 700.000 euro, pe care în integralitate i-am dat mai departe. În mod concret, circa 250.000 de euro au ajuns în campania electorală, iar restul i-am dat unor persoane pe care deocamdată nu doresc să le nominalizez.
Declar că, într-adevăr, aceşti bani, despre care am vorbit mai sus, au fost folosiţi în campaniile electorale din anul 2008”, scriu jurnaliștii de la Evenimentul Zilei.
Prin această declarație, președintele Consiliului Județean, Cristi Bîgiu, își recunoaște practic implicarea în retrocedarea cu cântec a celor 15 hectare de teren aflate în zona cartierului Orizont, retrocedare solicitată de ministrul liberal de Interne la acea vreme Cristian David, arestat în prezent în urma denunțurilor primarului comunei Jilava, Adrian Mladin, și a șefului său de cabinet, Valeriu Nițescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here