România riscă penalităţi uriaşe de la Comisia Europeană pentru că nu reuşeşte să închidă şi să ecologizeze rampele de gunoi industrial conform procedurilor europene.

La Buzău, Comisia Europeană a notificat autorităţile de mediu pe motiv că două rampe de gunoi industrial sunt în continuare doar acoperite de pământ. Dacă până în luna februarie 2017 gropile nu vor fi ecologizate, România riscă amenzi de până la 124 de mii de euro pe zi până la rezolvarea problemei.

Două depozite de deşeuri industriale care ar fi trebuit închise şi ecologizate sunt în Buzău. Este vorba despre rampele de la societatea Fermit, un producător de echipamente auto, şi de la fosta Rafinărie Venus, ambele aflate pe malul stâng al râului Râmnicu Sărat.

Până acum, nu s-a stabilit nici măcar cum ar trebui să fie făcută ecologizarea cu toate că termenul impus de Comisia Europeană a trecut de patru ani. Dacă până în februarie, gropile nu vor fi închise așa cum prevăd normele europene, amenzile vor fi usturătoare.

„Penalitățile au fost stabilite la nivelul anului 2012, printr-un document semnat de Uniunea Europeană, există o formulă de calcul pe zi, în funcție de întârziere, mai mulți coeficienți poate varia între 2000 de euro până la 124 de mii de euro pe zi”, a declarat Carmen Ichim, director Garda de Mediu Buzău.

Garda de Mediu a aplicat deja sancţiuni administratorilor rampelor de gunoi, însă amenzile nu au dus şi la o rezolvare a problemei. Cei care administrează aceste firme nu au dorit să comenteze situația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here