protest

Aveți treabă, joi, la Finanțe? Atunci trebuie să știți că între orele 11.00 și 14.00, angajații acestei instituții nu vor lucra cu publicul. Nici la Buzău și nici în restul țării. În semn de protest față de comportamentul considerat abuziv al președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, căruia i se cere demisia, funcționatii vor întrerupe lucrul timp de trei ore. O acțiune de protest va avea loc, potrivit Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, și în faţa Ministerului Finanţelor şi ANAF, de asemenea între orele 11.00 – 14.00. Pe perioada acţiunii desfăşurate în Bucureşti, finanţiştii din toată ţara vor întrerupe lucrul cu publicul şi vor protesta în faţa administraţiilor judeţene ale finanţelor publice.
Acţiunea, denumită „Marşul Demnităţii”, este menită „să atragă atenţia asupra consecinţelor grave ale comportamentului abuziv al preşedintelui ANAF, având ca solicitare demiterea domnului Gelu Ştefan Diaconu”, se arată în comunicatul Sed Lex.
Reprezentanţii alianţei susţin că preşedintele ANAF se răzbună pe angajaţii care, în 3 noiembrie, au oprit lucrul, cerând majorarea salariilor şi reclamând că salariile celor din Ministerul de Finanţe şi ANAF au crescut printr-o Ordonanţă a Guvernului adoptată „pe ascuns”.
„Chiar în acest moment, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, condusă de domnul Gelu Ştefan Diaconu, ne aflăm în faţa unui abuz fără precedent, prin care legea bunului plac înlocuieşte legea în vigoare. Dacă acţiunea de pedepsire şi răzbunare îndreptată împotriva celor care au avut curajul să protesteze în data de 3 noiembrie 2015 nu va fi exemplar pedepsită de instituţiile statului, toţi salariaţii ANAF vor înţelege că bunul plac al celor care ne conduc este mai presus de lege”, spun reprezentanţii Sed Lex.
Ministerul Finanţelor a anunţat, pe 30 octombrie, că începând cu 1 noiembrie funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută. Ministerul Finanţelor a precizat că, astfel, salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creştere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.
Pe 3 noiembrie, câteva mii de angajaţi de la direcţiile de Finanţe din ţară şi din administraţia locală au oprit lucrul şi au declanşat un protest spontan, nemulţumiţi că doar colegii lor din aparatul central beneficiază de majorări salariale.
În aceeaşi zi, Guvernul a revizuit prevederea aprobată cu patru zile în urmă pentru creşterea salariilor personalului din Ministerul Finanţelor, ANAF şi alte structuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here