A lucrat aproape 30 de ani ca asistentă de obstetrică şi a asistat la naşterea a mii de bebeluşi. Era fericită când auzea mămici cum le spun copiilor, pe stradă, că ea este cea care i-a moşit. A fost iubită şi apreciată de medici, de asistente, de mămici şi copii, insa acum s-a inaltat la ceruri. O boala necrutatoare, descoperită în luna aprilie a smuls-o brutal din bratele tuturor ce au iubit-o si au apreciat-o. Dana Baciu s-a stins din viata noaptea trecută.

Dana mărturisea că meseria de asistentă i-a fost parcă predestinată de la naştere. „Încă din perioada de grădiniţă jucam rolurile ori de fetiţă murdară, care trebuie să ajungă la cabinetul medical, ori doctoriţa care tratează”, îşi amintea Dana.

În urmă cu 8 ani, Dana Baciu postea pentru Adevărul că în copilărie a practicat sport de performanţă şi spera să ajungă o mare campioană. „Am fost campioană judeţeană la atletism în 1978 şi asta mi-a dat atunci un motiv de a spera că voi face carieră în acest sport. Nu m-au lăsat părinţii să merg mai departe. Au vrut să vin la Liceul economic sau la Hasdeu, care erau şi atunci de un mare nivel de pregătire”, spune Dana Baciu.

Adolescenta din Vintilă Vodă a ajuns la Liceul Sanitar, pe care l-a absolvit cu brio. „După anul de stagiatură, am obţinut locul de muncă în Maternitate, prin concurs. Din 1989 sunt aici”, povestea Dana. După terminarea liceului a urmat şi o postliceală sanitară, fiindcă „după Revoluţie nu ne mai erau recunoscute diplomele şi aveam doar calificare de soră medicală”.

Dana mărturisea că la început i-a fost greu.
„În 1988, noua generaţie de cadre era greu acceptată, fiindcă era un an dificil, cu avorturile provocate, mult stres şi multă încordare. Am avut şi noroc, fiindcă am găsit colege cu experienţă foarte mare, care ne-au acceptat şi ne-au format. În 1993, am beneficiat şi de muncă în regim privat, la medicul Şuteu, unde am început să înţeleg enigma obstetricii. Foarte târziu am făcut sală de naşteri, după zece ani de muncă în maternitate”, povestea fosta asistentă-şefă de la Maternitate.

Dana a moşit mii de copii iar primii se apropie deja de 30 de ani.
„Meseria asta aduce enorme satisfacţii, dar şi un consum psihic foarte mare. Este foarte greu, pleci încărcat cu tot ce este aici dar marea satisfacţie este de a da viaţă, de a fi părtaş la naşterea unui om. La majoritatea pacientelor cu care s-a creat o legătură am păstrat pozele de la naştere. În ani, cea mai mare bucurie este când auzi pe stradă şi vezi că acel copil este sănătos”, spunea Dana.
În toată cariera sa a avut şi momente neplăcute, precum moartea unei paciente, în 1998. „Din momentul în care am pierdut acea mamă, am avut o perioadă în care nu am mai putut asista la naşteri şi mă susţineau colegele mele. Aveam imaginea sfârşitului acelei femei. Balanţa a fost echilibrată de faptul că a supravieţuit copilul”, mărturisea şefa asistentelor din Maternitate.

Dana Baciu vorbea rar despre ea, dar la un moment dat a mărturisit: „Cel mai mult îmi plac natura, libertatea în natură. Sportul mi-a plăcut mereu, la început să îl practic, iar acum să-l privesc. Când am timp liber, îmi place să călătoresc, să citesc şi să ascult muzică, fiindcă sunetele armonioase îmi creează o stare de linişte interioară”.

Dana Baciu s-a născut pe 13 decembrie 1969, la Vinilă Vodă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here