ductilCompania rusă Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 lei), companiei româneşti Nikarom SRL, transmite site-ul thestreet.com.
Astfel, Nikarom a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.
În noiembrie 2012, din cauza preţului nefavorabil pe piaţa europeană a oţelului, producţia la instalaţiile Mechel din România a fost temporar oprită, dar compania a anunţat că a luat toate măsurile necesare pentru menţinerea capacităţii operaţionale a facilităţilor afectate.
Renunţarea la activele din România face parte din strategia revizuită a Mechel menită să ducă la dezvoltarea afacerilor de bază ale companiei, în special la consolidarea poziţiei de lider ca producător de cărbune cocsificabil.
Şeful Mechel, Evgeny Mikhel, a declarat că ” această tranzacţie este încă un pas spre implementarea strategiei Mechel de dezvoltare a liniilor noastre de producţie cheie şi renunţarea la activele care nu sunt de bază. Am anunţat anterior intenţia noastră de a ieşi de pe piaţa europeană a oţelului, care înregistrează pierderi. Această ieşire nu va avea efecte negative asupra rezultatelor financiare ale companiei. Deoarece la activele din România se estima o pierdere de 2,4 miliarde de ruble în 2013, această tranzacţie va avea un efect financiar însemnat asupra acţionarilor. Fluxul de numerar eliberat va fi folosit pentru activităţile operaţionale, precum şi pentru reducerea gradului de îndatorare a companiei” .
Mechel, care avea datorii de 9,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie 2012, este cea mai îndatorată companie minieră din Rusia, după producătorul de aluminiu United Co. Rusal. Controlată de miliardarul Igor Zyuzin, compania Mechel este afectată de scăderea preţului materiilor prime şi încetinirea economiei din China.
Compania rusă a achiziţionat în 2009 active în SUA, inclusiv compania Bluestone Coal Corp.
Recent, publicaţia rusă Kommersant anunţa că Mechel vrea să se retragă din România şi speră să obţină 150 milioane de dolari din vânzarea combinatelor Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel şi Laminorul Brăila. Astfel, Mechel Târgovişte a fost cumpărat pentru 4 milioane de dolari şi a fost scos la vânzare pentru 46 milioane de dolari, Mechel Câmpia Turzii a fost achiziţionat pentru 3 milioane de dolari şi oferit pentru 33 milioane de dolari. Pentru Ductil Steel, Mechel a plătit 198 milioane de dolari şi cerea doar 39 milioane de dolari, în timp ce Laminorul Brăila a fost achiziţionat cu 12 milioane de dolari şi era pus în vânzare cu 32 milioane de dolari.
Şi alte active externe ale Mechel au fost scoase la vânzare, în total compania rusă sperând să obţină 859 milioane de dolari, deşi a plătit 2,04 miliarde de dolari pentru achiziţionarea lor.
Mechel, una dintre cele mai mari companii din Rusia, asociază producători de cărbune, concentrat de minereu, nichel, oţel, produse laminate, energie electrica şi termică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here