mechelNoul proprietar al fostelor combinatelor siderurgice din România ale grupului rus Mechel, firma Invest Nikarom, va reporni în luna martie producţia la unităţile din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea unităţilor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.
Acţionarul a spus următoarele: la începutul lunii martie vor reporni unităţile de la Târgovişte şi Buzău, care reprezintă 80% din capacităţile de producţie ale Mechel din România. Domnul Chumakov m-a asigurat că are în vedere atragerea de investiţii pentru aceste combinate. Laminorul Brăila şi Câmpia Turzii vor fi supuse unui proces de reorganizare şi, în funcţie de rezultate, se va discuta şi numărul de salariaţi care vor fi reintegraţi. Acţionarul nu a exclus şi posibilitatea unor disponibilizări, dar a pus-o în contextul reuşitei acestei strategii (…) şi nici ipoteza că dacă va exista un investitor care să le preia să le vândă„, a afirmat Ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Vosganian s-a întâlnit ieri cu Viktor Chumakov, unul dintre asociaţii firmei Invest Nikarom, care a preluat pentru suma simbolică de 52 de euro toate cele cinci combinate siderurgice din România deţinute anterior de grupul rus Mechel.
Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.
Firma Invest Nikarom, înregistrată în România, are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.
Potrivit lui Vosganian, industria siderurgică românească a fost printre cele mai afectate de criza economică, iar între 2008-2012 a pierdut circa o treime din capacităţile de producţie.
De asemenea, producţia de oţel în România a scăzut de la 5 la 3 milioane de tone, iar aproximtiv 10.000 locuri de muncă din această industrie au dispărut.
Combinatele deţinute anterior de Mechel dispun de o capacitate de producţie de 1 milion tone de oţel anual şi au circa 4.000 de salariaţi, a precizat ministrul.
Combinatul siderurgic Mechel Târgovişte a cerut marţi intrarea în insolvenţă, într-un dosar înregistrat la Tribunalul Dâmboviţa.
Premierul Victor Ponta a promis, miercuri, sprijinul Guvernului pentru orice nou investitor care să salveze uzinele din România aparţinând companiei Mechel. Liderul sindicatului Ductil Steel , Gheorghe Botică a precizat miercuri pentru TVR :

” Sunt interesaţi în primul rând de Târgovişte şi Buzău,dacă porneşte Oţel Târgovişte vom prelua ţagla necesară pentru noi ca materie primă de la Târgovişte. Ce se întâmplă cu celelalte societăţi nu ştim şi până nu se încheie tranzacţi şi nu se încheie toate actele şi până nu aflăm şi poziţia noilor acţionari, să vedem ce strategii, cu ce bănet vin, încercăm să ne descurcăm cum ne-am descurcat şi până acum cu forţele proprii” a afirmat Gheorghe Botică.

În acest moment Ductil Steel Buzău este singura societate din grupul de firme deţinut până la începutul acestei săptămâni de Mechel care mai funcţionează: ” noi suntem singura societate din grup care am început activitatea pe 14 ianuarie cu 80 la sută, iar acum din lipsa materialelor necesare pentru finalizarea exporturilor s-a redus capacitatea de producţie şi ca personal mai lucrează cam 300 de oameni” a precizat liderul sindicatului din Ductil Buzău  Gheorghe Botică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here