gradinita-RW
E oficial. Copiii din familiile defavorizate vor primi câte 50 de lei pe lună, dacă copiii vor frecventa grădinița. Legea privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost promulgată de preşedintele României, în 28 octombrie. Legea preia, la nivel de metodologie, mecanismul programului „Fiecare Copil în Grădiniţă”, pilotat în ultimii cinci ani de Asociaţia OvidiuRo în 43 de comunităţi din România.

Conform unei evaluări iniţiale a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la nivelul întregii țări 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale condiţionate de prezenţa la grădiniţă.

Prin intermediul acestei legi, familiile defavorizate primesc tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună pentru fiecare copil de vârstă preşcolară, condiţionate de prezenţa zilnică la grădiniţă a celor mici.Proiectul de lege a fost votat în octombrie 2015 de plenul Camerei Deputaţilor cu 289 de voturi pentru, un vot împotrivă şi 5 abţineri. Senatul a votat legea în iunie 2015 cu 117 voturi pentru, două abţineri şi nici unul împotrivă, precizează MECS.

Maria Gheorghiu, cofondator Asociaţia OvidiuRo a spus, la rândul său că viziunea care a stat la baza programului dezvoltat de asociaţie a fost ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de educaţie preşcolară de calitate.

„Mă bucur că suntem mai aproape ca oricând de momentul în care uşa grădiniţei va fi deschisă pentru toţi copiii din România. Urmează etapa clarificării normelor de implementare care vor avea la bază metodologia Fiecare Copil în Grădiniţă – optimizată prin experienţa noastră din ultimii 5 ani – care credem că îşi va dovedi eficienţa în fiecare comunitate din România”, a mai spus Maria Gheorghiu.

Programul „Fiecare Copil în Grădiniţă” sprijină în acest an şcolar peste 2.400 de copii din 11 judeţe să meargă la grădiniţă. Pe lângă mecanismul tichetelor sociale condiţionate de prezenţa riguros monitorizată, „Fiecare Copil în Grădiniţă” asigură rechizitele de bază necesare la grădiniţă, îmbrăcămintea şi încălţămintea acordată de două ori pe an copiilor eligibili, fructe, produse pentru igienă, formarea profesorilor şi programe de educaţie pentru sănătate, etc. Toate aceste componente sunt susţinute din donaţii private ale unor ONG-uri internaţionale, ale unor mari companii din România, şi de primăriile locale care asigură seturile de haine şi încălţăminte pentru copii.

La Buzău, programul pilot se desfășoară deja la Cândești. Dacă în alte județe, copiii din familii nevoiașe primesc 50 de lei, la Buzău, grație implicării șefului Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, suma este de 70 de lei. Condiția esențială pentru ca familiile nevoiașe să primească acești bani este ca micuții să nu lipsească nicio zi de la grădiniță, singura excepție fiind atunci când copiii sunt bolnavi și prezintă o scutire medicală. La Cândești, localitatea buzoiană în care se desfășoară inițiativa organizației Ovidiu.Ro, au fost declarați eligibili 60 de copii din familii sărmane.
Ovidiu.Ro îi ajută pe părinți cu tichete sociale lunare iar Primăria cu îmbrăcăminte și încălțăminte. Cu haine și ghete de la Primărie, cu tichete sociale și rechizite oferite de asociația inimoasă și cu părinți mai responsabili, și copiii din familii sărmane au șansa să înceapă clasa întâi cu dreptul.
Odată ce legea a fost însă promulgată, toți copiii vor trebui să primească 50 de lei, nu 70 așa cum se întâmplă în prezent la Cândești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here