Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” de la Boboc promovează în continuare mesajele elevilor dornici să revină în unitatea de învățământ, în condițiile în care ei învață acum online, iar cu siguranță pregătirea practică este mult mai importantă pentru formarea lor într-o carieră militară.

Una dintre elevele școlii militare de la Boboc, Adela Moraru, anul doi, specializarea Radiolocație, vorbește despre experiența educației de la distanță, apreciind eforturile cadrelor didactice, dar exprimându-și speranța că, în curând, va putea reveni la orele clasice.141752200 3684346291655123 7119100004364340813 oM-am angajat prin jurământ să răspund nevoilor armatei, să dau dovadă de respect, devotament, disciplină, loialitate și încredere și să fiu un bun camarad.

De-a lungul ultimilor ani am învățat să ajut la construirea unei lumi mai bune, activând într-un centru de cercetași sub semnul generalului-locotenent Robert Baden-Powell, acesta fiind punctul de plecare către alegerea carierei în domeniul militar. Dorința de a ajuta și a proteja, activitatea în unitate, spiritul de aventură, crearea de relații interumane, îmbunătățirea cunoștințelor și asumarea responsabilităților, sunt doar o parte din factorii care m-au determinat să fiu pregătită oricând să îmi slujesc și să îmi apăr țara.

Apariția și răspândirea pandemiei Covid-19 a determinat învățământul militar să schimbe modul de predare și interacționare cu elevii, mutând activitatea în on-line. Experiența orelor sub format electronic a venit cu avantaje și dezavantaje, având astfel posibilitatea de a ne îmbunătăți atât cunoștințele în materie de tehnologie activând pe diferite platforme și aplicații cât și aprofundarea materialelor trimise de profesori prin documentarea individuală.90613442 2531601807105978 2365363984556621824 oDezavantajul, însă, îl reprezintă imposibilitatea învățării practice, cunoștințele teoretice având nevoie să fie susținute de context real. Cu toate acestea mulțumim cadrelor că au reușit să ne facă să asimilăm informațiile chiar și de la distanță, adaptându-se foarte rapid la acest regim. Chiar și sub semnul tehnologiei reușim să creștem nivelul informațiilor și aptitudinilor făcând în fiecare zi un pas în plus către o carieră militară responsabilă.

O altă elevă, Oana – Maria Apostol, are 27 de ani, locuiește în județul Ialomița, orașul Fetești și este elevă în anul II, specializarea „Armament, rachete, muniții de aviație și sisteme de lansare” la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”.FB IMG 1611392482484După depunerea jurământului militar al fratelui meu mai mare am rămas profund impresionată de cum a decurs evenimentul și am simțit o atracție inexplicabilă pentru armată. Nu am ales cariera militară imediat după liceu, nefiind convinsă în totalitate de ceea ce îmi doream, ajungând să fiu absolventă a Facultății de Științe ale Naturii și Știinte Agricole, specializarea „Biologie”, din cadrul Universității Ovidius, din Constanța.

În anul 2019, am revenit la ceea ce îmi doream cu adevărat: să îmbrac uniforma militară. Deși am fost entuziasmată de admiterea în această școală, începutul nu a fost unul ușor. Despărțirea de libertatea cu care eram obișnuită și de confortul de acasă, a fost dificilă și, venind din mediul civil, a durat un timp până să mă acomodez cu regulile după care funcționează sistemul militar.

Acomodarea a devenit treptat din ce în ce mai ușoară datorită colegelor mele de cameră cu care am legat o prietenie frumoasă,colegilor mei de clasă, dar și a celorlalți colegi de la alte specializări,învățând împreună semnificația motto- ului: „Toți pentru unul și unul pentru toți!”20210123 110957Armata te face mai responsabil, te învață ce înseamnă organizarea, te formează ca om și, deși este un domeniu mai dur pentru o femeie, în care ea trebuie să depună mai mult efort pentru a se remarca într-o lume a bărbaților, am învățat că nimic nu e imposibil atunci când îți dorești cu adevărat.

Din păcate, situația pandemică ne-a forțat să ne adaptăm la noi reguli de învățamânt, platforma on-line fiind ceva nou atât pentru noi, elevii, cât și pentru profesori. Instructorii și profesorii se străduiesc să ne formeze ca și cadre militare, adaptându-se la noile condiții, utilizând toate mijloacele posibile prin care putem dezbate cursurile de specialitate, iar noi, le suntem recunoscători pentru eforturile depuse.

Eu sper să revenim la activitățile didactice normale cât mai repede posibil și să profităm de puținul timp pe care îl mai avem de petrecut împreună.

Timpul tău este limitat, așa că nu îl irosi trăind viața altcuiva. Nu te lăsa încătușat de dogma – să trăiești cu rezultatele gândirii altora. Nu lăsă zgomotul opiniilor altora să îți înece propria voce. Și ce este mai important, prinde curajul să îți urmezi inima și intuiția. Ele deja știu cumva ceea ce vrei să devii. Restul este pe plan secund.” – Steve Jobs

Este motto-ul cu care un alt tânăr elev de la Boboc își începe pledoaria pentru revenirea la școală.

Am onoarea să vă salut! Mă numesc Timofte Eusebiu – Constantin și sunt elev la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” pe specialitatea „aeronave si motoare de aviație”. Am ales cariera militară de la vârsta de 14 ani, urmând liceul militar din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava.

Vă întrebați de ce am ales acest drum de la o vârstă atât de fragedă? Ei bine, îmi plac provocările și mereu am vrut să fac altceva decât ce fac ceilalți. Liceul și-a pus amprenta asupra personalității mele, am dobândit anumite calități, am învățat să disting ce e rău și ce e bine și în ultimul rând, este locul unde m-am maturizat. După absolvirea liceului, am ales această școală pentru faptul că sunt atras de tot ce înseamnă aviație.140924534 3687221021367650 2020249372792795477 oÎn școala militară, în primul an, la început, totul era nou, colegi, profesori, instructori militari… dar acest fapt nu m-a făcut să mă abat de la visul meu. Timpul a trecut, am legat prietenii care cu siguranță vor rămâne și după terminarea școlii. Școala militară este locul în care se creează o legătură elev – profesor – instructor militar, care legătura dăinuie pe parcursul celor doi ani și, în final, scopul ei este de a forma maiștri militari foarte bine pregătiți care să utilizeze aparatura din Forțele Aeriene Române.

Deși în ultimul an situația epidemiologică a încercat să ne deconecteze de la instituția de învățământ, pregătirea noastră a continuat în format online având la dispoziție toate cursurile de specialitate. Aș vrea să le mulțumesc domnilor profesori, instructori militari si tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea noastră profesională! Să înveți o serie de elevi cum să folosească aparatura de ultimă generație online, nu este ușor, dar dumnealor au reușit să ne împărtășească aceste informații și, ce este mai important, au reușit să ne învețe. Uitându-mă în trecut, viitorul pare a fi foarte promițător, vreau sa ajung tehnic de aeronavă.

În încheiere, am un mic sfat pentru cei de vârsta mea, mai mici sau mai mari: Urmați o carieră militară! Nu vă lăsați drumul vieții pecetluit! Este un drum frumos care îți oferă o anumită satisfacție, nu vă lăsați manipulați de către cei din jurul vostru, faceți ce simțiți și mereu alegeți ce credeți că vi se cuvine, spuneți mereu ceea ce gândiți, fiți raționali și bucurați-vă de frumusețea vieții!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here