Elevii care aleg invatamantul profesional sau dual vor primi sprijin financiar. Programul national de protectie sociala „Bursa profesionala”, care subventioneaza costurile pentru elevii din invatamantul profesional, inclusiv cel dual pentru nivelul 3 de calificare profesionala, va fi aplicat in continuare, conform Hotarari adoptate de Guvern.

Bursa profesionala se acorda tuturor elevilor care frecventeaza invatamantul profesional si consta intr-un sprijin financiar lunar de 200 lei, pe perioada cursurilor scolare, a pregatirii practice si pe timpul pregatirii si sustinerii examenului de certificare a calificarii profesionale. De bursa beneficiaza si copiii cetatenilor straini beneficiari ai unei forme de protectie in Romania sau copiii cetatenilor straini, ai cetatenilor Uniunii Europene/Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene cu drept de sedere/rezidenta pe teritoriul Romaniei, care frecventeaza invatamantul profesional.

Invatamantul dual pentru nivelul 3 de calificare, conform Cadrului national al calificarilor, este organizat dupa clasa a VIII-a, ca parte a invatamantului secundar superior.

Masura adoptata urmareste cresterea interesului tinerilor si familiilor acestora fata de educatia si formarea prin invatamantul profesional, inclusiv dual, fapt care va duce la imbunatatirea pregatirii profesionale.

Conform Metodologiei de organizare a invatamantului dual, au acces la programele de pregatire, in mod gratuit si persoanele in varsta de maximum 26 de ani, absolventi ai invatamantului obligatoriu, care au intrerupt studiile.

Fondurile pentru finantarea „Bursei profesionale” vor fi asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educatiei Nationale si se repartizeaza inspectoratelor scolare judetene, respectiv al municipiului Bucuresti, incepand cu anul scolar 2018-2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here