Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării ca în comisia de concurs pentru funcţiile de inspectori şcolari să se afle un elev, cu rol de observator, anunţă CNE, într-un comunicat transmis luni.

„Întrucât metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic se află în consultare publică, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării să includă în această metodologie obligaţia ca în comisia de concurs să se afle un elev delegat din partea consiliului judeţean al elevilor, cu rol de observator”, conform CNE.

Potrivit sursei citate, această măsură ar atrage după sine creşterea gradului de implicare a elevilor în procesul decizional – întrucât aceştia sunt beneficiarii direcţi ai sistemului. aspect considerat prioritar în Strategia de tineret a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2027.

„Tinerii sunt sub-reprezentanţi în procesele de luare a deciziilor care îi privesc, deşi angajamentul lor este crucial pentru democraţie. Ei au nevoie de acces la infrastructură în comunităţile lor pentru a le fi sprijinită dezvoltarea personală, culturală şi politică. (…) Mai mult decât atât, având în vedere faptul că procesul de ocupare a funcţiilor de inspectori şcolari este unul sensibil, urmare a multiplelor acţiuni de politizare a sistemului educaţional, ne dorim ca un elev, un beneficiar direct al sistemului, care are abilitatea de a gândi critic şi de a privi obiectiv situaţiile din jurul său, să poată fi parte a acestei comisii care are un rol important în stabilirea conducerii microsistemului educaţional la nivel judeţean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here