Imagini surprimzătoare făcute publice de un fotograf buzoian. Pe un canal din Crâng, în apropierea Obeliscului, o peliculă ciudată, verzuie, acoperă apa.

Stratul colorat de la suprafaţa este o acumulare de alge. Fenomenul de eutrofizare, spune cercetătorul Costel Vânătoru, apare după perioade lungi de căldură.

Eutrofizarea poate fi definită ca îmbogăţirea excesivă a unui corp de apă cu materie organică şi nutrienţi, respectiv azot, fosfor şi siliciu, elemente care sunt necesare dezvoltării organismelor.

Azotul din apă se comportă ca un îngrăşământ pentru alge şi le favorizează dezvoltarea în exces. La suprafaţa ochiului de apă se formează un strat de alge care împiedică schimbul de gaze cu atmosfera.

Procesul de fotosinteză nu mai are loc, scade concentraţia de oxigen dizolvat în apă şi creşte concentraţia de dioxid de carbon. În cazul unor bălţi mari sau lacuri, acest fenomen provoacă moartea peştilor şi a celorlalte vieţuitoare.

În perioadele când este foarte cald, spun specialiştii, eutrofizarea este mult mai intensă. Pe de o parte, cu cât este mai cald, cu atât apa poate dizolva mai mult azot. Pe de altă parte, temperaturile crescute favorizează accelerarea ritmului de dezvoltare a algelor şi altor microrganisme.

Pentru că de această situaţie profită o serie de bacterii, care se înmulţesc şi ele excesiv, multe fiind periculoase pentru om, este recomandată îndepărtarea stratului de alge care se formează la suprafaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here