În urmă cu 35 de ani, la data de 21 decembrie, a avut loc primul zbor de încercare cu avionul cu reacţie IAR-99, conceput şi realizat integral în România.

Aeronava a decolat de pe pista aerodromului din Craiova iar zborul a durat 21 de minute. Pilot de încercare a fost locotenent-colonelul Ştefănel Vagner.Începând cu anul 2003, acest tip de aeronavă se regăseşte și în dotarea Bazei Aeriene de la Boboc. În anul 2004, căpitanul comandor Dănuţ Sava a avut şansa să fiu unul din primii piloţi din Baza Aeriană Boboc ce urca la manşa unui avion 100% producţie românească:

A fost o onoare pentru mine să fac acest pas şi să încep să construiesc o legătură cu această aeronavă. Pot spune că toată activitatea mea de zbor se bazează pe încrederea în această aeronavă.Poate părea un cuvânt mare, dar este cel care descrie cel mai bine sentimentul pe care îl am de la primul zbor şi până acum, de fiecare dată când urc în cabină. Este un avion performant care mi-a oferit siguranţă şi satisfacţii în cele peste 2000 de ore de zbor acumulate pe acest tip de aeronavă.Cu ajutorul lui am reuşit alături de colegii mei instructori să creem aripi în aviaţia militară românească, să mă bucur de satisfacția misiunilor îndeplinite de-a lungul anilor şi de elevii pe care i-am iniţiat pe această aeronavă. Sunt mândru că majoritatea îmi sunt în prezent colegi.La mulţi ani, IAR99!Avionul IAR-99 are o bună manevrabilitate şi este considerat unul dintre cele mai bune avioane din clasa sa.Motorul turboreactor Rolls-Royce Viper este robust şi fiabil şi este acelaşi care a echipat avionul de atac IAR-93.Versiunea modernizată IAR-99 Şoim este echipată cu un sistem de avionică foarte similar cu cel de pe MiG-21 Lancer.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here