Zilele trecute, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Biroul Județean de Poliție Transporturi Buzău, au desfăşurat activităţi specifice în cadrul acțiunii organizate de Poliția Română, prin Direcția de Poliție Transporturi, sub egida RAILPOL, în zona gării din municipiul Buzău, având ca scop reducerea riscului infracţional şi victimal în rândul utilizatorilor transportului feroviar.Cu tinerii întâlniți polițiștii au discutat și despre efectele negative pe care consumul de droguri le are și nu doar asupra consumatorului ci și a celor dragi din jurul său.De asemenea, polițiștii le-au vorbit cetățenilor și despre înșelăciunile în mediul on-line și cum le pot preveni. Călătorii au fost consiliați pentru recunoașterea situațiilor de risc, utilizarea corectă a instrumentelor electronice de plată, tentative de phishing utilizate de escroci. În cadrul activității au fost purtate discuții cu peste 90 de persoane, cărora le-au fost distribuite şi materiale informativ-preventive., transmite Biroul de Presă al IPJ Buzău. 

RECOMANDĂRI IPJ BUZĂU:

Prevenirea furturilor din buzunare:

Specificul furturilor din buzunare constă în faptul că locul de acţiune este un spaţiu restrâns, de regulă favorizat de aglomeraţie, poziţia hoţului fiind permanent riscantă. 

În general, noaptea se fură din gări, din trenuri, iar ziua în mijloacele de transport în comun, magazine, pieţe, dar numai la anumite ore, atunci când oamenii merg spre serviciu sau spre casă, sunt grăbiţi, hoţii profitând de neatenţia acestora.

Comportamentul neadecvat caracterizat prin neglijenţă, ignoranţă ”ajută” la comiterea acestui gen de fapte. Exersarea spiritului de vigilenţă reprezintă primul şi cel mai solid „scut” împotriva hoţilor şi a altor genuri de infractori.

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite.

În mijloacele de transport în comun:

  • când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;
  • poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix in autovehicul;
  • dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe, în nici un caz spre exterior ori spre vecinul de scaun;
  • când poziţia unui călător vă impune să vă îndepărtaţi de bagaje, sau să vă schimbaţi poziţia, evitaţi-l;
  • nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele da transport în comun;
  • nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi;
  • dacă circulaţi la ore târzii, când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.