Astăzi, între orele 14:00 – 15:00, aproape 50 de sindicaliști de la „Solidaritatea” au protestat în fața Prefecturii, nemulțimiți de nerespectarea unor promisiuni făcute de guvernanți pentru salariații din sănătate.  20210114 140241 scaledPichetarea a început cu un moment de reculegere în memoria asistentei Adelina Andrei, de la UPU Buzău. Tânăra a pierdut lupta cu noul coronavirus.20210114 135300 scaledProtestatarii s-au manifestat zgomotos, cu ajutorul vuvuzelelor și goarnelor.

O delegație a sindicaliștilor a fost primită de prefectul interimar, Adina Moiseanu. A fost depus un memoriu cu toate revendicările.20210114 141537 scaledRevendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”

 1. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19. Alături de intervențiile clasice pentru o astfel de strategie, ea trebuie să includă și următoarele măsuri:
  a. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaților din sănătate în privința vaccinării.
  b. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecție și asigurarea acestora în cantitatea necesară și la calitatea corespunzătoare.
  c. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienților COVID-19.
  d. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecție la 3 ore.
  e. Limitarea răspunderii profesionale la condițiile create de „noua normalitate”
  f. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
 2. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie.
 3. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
 4. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.
 5. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate.
 6. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
 7. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
 8. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților.
 9. Negocierea anexelor la CCM sector Sănătate.
 10. Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here