Șapte bărbaţi au fost arestați, în urma cercetărilor demarate de polițiștii buzoieni specializaţi în combaterea delictelor silvice, inculpații fiind cercetați sub acuzația că au tăiat și transportat ilegal lemn din pădurile din zona Varlaam.

Ancheta datează din vara acestui an și a demarat în urma unor nereguli descoperite la momentul unor controale specifice în trafic.

Activitățile desfăşurate au condus în data de 7 iulie a.c. la depistarea unei autoutilitare care transporta material lemnos de esență fag, pe DC66, în Varlaam.

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că autoutilitara transporta aproximativ 34mc lemn rotund de fag, însă au constatat neconcordanțe în documentele de transport în ceea ce privește locul de proveniență a lemnului.

Atât materialul lemnos, cât și ansamblul folosit pentru transport au fost confiscate. De asemenea, polițiștii au continuat și extins verificările cu privire la activitatea comercială a agentului economic emitent al avizelor de însoțire al materialului lemnos identificat, inclusiv cu verificări în fondul forestier, în zona de exploatare acestuia.1 2 1 e1634055583213Având în vedere vedere neregulile constatate, polițiștii au demarat cercetări, sub coordonarea parchetului, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de transport de material lemnos în volum de peste 10 mc neînsotit de documente specifice, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, tăiere fără drept și furt de arbori, respectiv acces ilegal la un sistem informatic, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Silvic și Codul Penal.

Din cercetări a reieșit că bănuiți de săvârșirea faptelor sunt 7 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 62 de ani, din Pătârlagele, Gura Teghii și Colți.

În contextul în care existau indicii cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de competența exclusivă de cercetare a parchetului, dosarul penal a fost preluat în anchetă proprie de procurorul de caz, polițiștii continuând desfășurarea de acte procedurale în baza delegării.

În urma administrării materialului probator și a sesizării instanței, față de toate persoanele au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Din cercetările desfășurate până la acest moment, a reieșit că operatorul economic de profil ar fi tăiat ilegal peste 400 mc material lemnos de diferite esențe, prejudiciul estimat depășind 100.000 de lei.

În cauză, cercetările continuă în vederea stabilirii cu exactitate a întregii activități infracționale a persoanelor implicate, în vederea luării măsurilor legale și pentru recuperarea prejudiciului., se menționează într-un comunicat de presă al IPJ Buzău.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here