Ilnitchi Catalin
Persoanele rănite în incendiul din Colectiv care sunt în clinici din mai multe ţări vor continua acolo tratamentul de recuperare, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, a fost solicitat sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, pentru ca, prin intermediul misiunilor diplomatice, să fie anunţate spitalele din străinătate de acordul autorităţilor române ca, în conformitate cu recomandările specialiştilor, pacienţii cu arsuri să continue tratamentul de recuperare în unităţile în care sunt internaţi.
De asemenea, luni, la Ministerul Sănătății se va întruni o comisie de specialişti care va analiza situaţia pacienţilor cu arsuri aflaţi în îngrijirea spitalelor din România, în vederea implementării planului de îngrijire pe termen mediu şi lung, care include atât îngrijirile medicale de recuperare, cât şi asistenţa psihologică şi socială pentru pacienţi şi familiile acestora. „În situaţiile în care există recomandare din partea specialiştilor, Ministerul Sănătăţii va aproba transferul în străinătate al pacienţilor cu arsuri aflaţi în îngrijirea spitalelor din România”, se arată într-un comunicat de presă al MS.
Costurile acestor tratamente sunt acoperite de Ministerul Sănătăţii, conform prevederilor legale.
„Precizăm că Ministerul Sănătăţii a aprobat tratamentul în străinătate tuturor pacienţilor cu arsuri care au avut recomandarea experţilor străini şi care au fost consideraţi transferabili de către aceştia”, se mai arată în comunicat.
Tot prin intermediul MAE, spitalele din străinătate care îngrijesc persoanele rănite în incendiul din 30 octombrie au fost înştiintate despre intenţia Ministerului Sănătăţii de a demara, în 2016, un program de schimb de experienţă între medicii români şi cei străini care se ocupă de tratamentul pacienţilor cu arsuri.
În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar o altă victimă în drum spre spital. Dintre răniţii internaţi, au mai decedat 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, în 22 noiembrie, la 60.
Unii dintre răniţi internaţi în spitale din Capitală au fost transferaţi în clinici din străinătate. În prezent, aproximativ 30 dintre răniţii din Clubul Colectiv sunt internaţi în clinici din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia şi Germania.
Buzoianul Cătălin Ilnițchi, rănit și el în Colectiv, este internat într-o clinică vestită din Israel. Tânărul de 30 de ani o are alături pe mama sa. Până acum, a fost supus unui număr de 2 operații de reconstrucție a zonelor afectate de arsuri iar medicii sunt optimiși în privința șanselor sale de refacere, deși recuperarea nu va fi deloc ușoară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here