P10-04-13_16.011Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au început urmărirea penală față de Gheorghe Coman, deputat și președinte al organizației județene Buzău a PC, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire a influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Coman Gheorghe într-un dosar penal instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, a informat Biroul de presă al Ministerului Justiției.

Procurorul general Tiberiu Nițu a trimis deja la Ministerul Justiției cererea primită de la șeful DNA, Codruța Kovesi privind încuviințarea arestării lui Gheorghe Coman de către Camera Deputaților.

Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi a cerut procurorului general Tiberiu Nițu să declanșeze procedura pentru obținerea avizului Camerei Deputaților pentru arestarea deputatului PC Gheorghe Coman. „În urma sustragerii acestuia de la urmărirea penală, prin aceea că a fugit cu autoturismul în care se afla în momentul infracţiunii flagrante, la data de 19 decembrie 2013, învinuitul a fost prins. Ulterior, procurorul şef al DNA, doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis către PICCJ cererea şi referatul, în vederea sesizării ministrului Justiţiei, pentru a cerere Preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a deputatului Coman Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Cererea a fost înaintată în conformitate cu prevederile art. 72 alin 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit anchetatorilor, deputatul Coman s-a întâlnit cu cel de la care urma să primească banii pe o stradă în Buzău, fiecare fiind cu mașina personală. Deputatul, circumspect, nu a vrut să urce în autoturismul denunțătorului, așa că predarea banilor s-a făcut în mașina personală a parlamentarului. Procurorii au vrut să intervină după ce denunțătorul a coborât din autoturism, numai că deputatul s-a prins și a fugit în trombă, cu direcția Ploiești. O vreme el s-a refugiat într-un apartament apoi a vrut să plece din nou, numai că procurorii DNA nu i-au mai dat ocazia, l-au reținut pe o stradă din municipiul Ploiești.

Procurorii DNA au cerut ridicarea imunităţii parlamentare pentru a putea cere instanţei arestarea preventivă.

Mită pentrua  fi menţinut în funcţie

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurorii DNA a rezultat că există date și indicii potrivit cărora, în perioada noiembrie – decembrie 2013, folosindu-se de influența conferită de funcția de conducere deținută în cadrul partidului din care face parte, Gheorghe Coman (44 de ani) a solicitat unui denunțător, persoană cu funcție de conducere în Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, în schimbul menținerii acestuia în funcția publică respectivă (care la nivel politic „revenea” partidului respectiv), diverse servicii, precum și remiterea unor foloase materiale necuvenite.

Deputatul Gheorghe Coman a declarat aseara, la iesirea de la audierea la DNA Ploiesti, ca este nevinovat si ca nu crede ca Parlamentul ii va ridica imunitatea.

La iesirea de la audieri, Coman a declarat jurnalistilor ca nu este vinovat, iar intrebat daca Parlamentul ii va ridica imunitatea, el a spus ca nu crede ca acest lucru se va intampla. Coman a plecat cu o masina impreuna cu avocatul sau.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat joi seara ca dosarul lui Coman a fost trimis catre Comisia juridica iar Biroul permanent convoaca Comisia juridica pentru astazi la ora 10:00, pentru a lua act de dosar. Comisia va avea la dispozitie 3 zile sa analizeze cererea. Termenul de prezentare a raportului este luni.

„Dosarul a fost trimis catre Comisia juridica conform deciziei de astazi a Biroului Permanent. Biroul permanent convoaca Comisia juridica pentru maine la ora 10:00, pentru a lua act de dosarul trimis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Termenul de prezentare a raportului este pana luni, are trei zile. In aceste trei zile trebuie indeplinite conditiile constitutionale, adica domnul deputat Coman si avocatul pe care il are sunt obligati sa studieze dosarul, sa-si prezinte argumentele in fata Comisiei juridice. Votul se face secret, urmand ca raportul sa fie prezentat Biroului Permanent”, a explicat Zgonea.

A votat pentru superimunitate

Gheorghe Coman este membru  a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.10 Buzău, colegiul uninominal nr.5. El este menbru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii. Gheorghe Coman a fost membru în Grupul parlamentar al Partidului Poporului – Dan Diaconescu – până în martie 2013, şi în Grupul parlamentar al Partidului Conservator – din martie 2013. Pe 10 decembrie 2013, el a votat pentru superminunitatea parlamentarilor.

Cine este Gheorghe Coman:

  • Data şi locul naşterii: 05.05.1969, comuna Năeni, jud.Buzău
  • Stare civilă: căsătorit, 3 copii
  • Actualul parlamentar este lăcătuş mecanic la bază şi a lucrat între 1988-1991 la firma MECON SA. Intre 1992 si 1997 a fost plecat din ţară, potrivit CV-ului său, între 1998 si 2006 a fost angajat la SC Fincon Construct, iar între 2001 şi 2012 a fost administrator la SC Intercoman SRL Buzău, firma amendată în 2011 de Consiliul Concurentei pentru că nu a furnizat documentele cerute de instituţie.
  • Anul trecut a câştigat, în calitate de administrator al firma Intercoman, suma de 25.967 de lei şi indemnizaţia de deputat de 1.566 de lei. Soţia lui a câştigat anul trecut de la Intercoman suma de 18.401 de lei.
  • Într-un an de mandat, Gheorghe Coman nu a luat niciodată cuvântul în plen, cu excepţia depunerii jurământului.
  • Conform declaraţiei de avere, Coman are 8 terenuri în judeţul Buzău (4 în Gălbinaşi, 3 în Tişău şi 1 în Costeşti) şi o casă în Năeni, judeţul Buzau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here