ghiozdanZeci de elevi se prezintă lunar la medic acuzând dureri de spate. Cele mai frecvente cauze sunt ghiozdanele prea grele pe care trebuie să le care zilnic, precum și timpul lung pe care îl petrec stând în bancă sau la calculator. După ce își descoperă problemele de sănătate, copiii fac ședinte de kinetoterapie, dar există și cazuri grave în care este necesară intervenţia chirurgicală. Elevii sunt nevoiți să care zilnic ghiozdane ce cântăresc mult, dar care nu ar trebui să depășească 10% din greutatea corporală. În aceste condiții, nici nu este de mirare că sunt tot mai frecvente cazurile în care cei mici ajung rapid să aibă probleme la coloană. Copiii au în ghiozdane multe cărți, caiete, culegeri de probleme, dicționare, dar și echipament sportiv. Așa se face că la medic din ce în ce mai mulți elevi se prezintă cu dureri de spate. „Trebuie să tragem un semnal de alarmă legat de modul de viaţă al copiilor. Cară zilnic ghiozdane foarte grele, stau multe ore în bănci, apoi în faţa calculatorului sau a televizorului, iar toate acestea ajung să îi afecteze. Se înmulţesc de la lună la lună pacienţii de vârste fragede care vin la şedinţele de kinetoterapie”, ne-a spus Mihaela Tătaru, kinetoterapeut.
Teoretic, un copil care cântărește 30 de kilograme ar trebui să ducă în spate maxim 3 kilograme, adică un ghiozdan care să nu depășească 10% din greutatea corpului.
Îngrijorător este că, dacă în unele cazuri problemele de sănătate se rezolvă cu câteva ședințe de kinetoterapie, sunt și copii care au nevoie de intervenții chirurgicale. „Sunt cazuri fericite care au descoperit boala repede şi s-au vindecat cu ajutorul kinetoterapiei, dar din păcate dacă nu se merge la medic de la primele semne, se ajunge şi la intervenţii chirurgicale, care nu sunt deloc uşoare pentru copii”, a mai spus Mihaela Tătarul
Medicii atrag atenția că un alt pericol pentru sănătatea coloanei îl reprezintă și poziția băncilor și a birourilor. Cele înclinate au dispărut, iar cele drepte sunt contraindicate pentru că elevii au tendința să se aplece, forțându-și coloana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here