Chiriile percepute de stat pentru locuinţele de serviciu şi căminele pentru salariaţii firmelor de stat vor creşte cu circa 40%, prin actualizarea tarifelor cu rata inflaţiei din ultimii zece ani, potrivit unui proiect de lege pregătit de Guvernul Grindeanu.

Tariful lunar de bază al chiriei pentru locuinţele de serviciu, cele de intervenţie şi căminele pentru salariaţii firmelor de stat şi ai regiilor autonome nu au mai fost modificate din anul 2007.

„În prezent, având în vedere evoluţia ratei anuale a inflaţiei, tariful de bază lunar al chiriei nu mai corespunde situaţiei reale“, se arată în nota de fundamentare a legii realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Prin urmare, se propune actualizarea acestui tarif cu rata anuală a inflaţiei, calculată din 31 decembrie 2006 şi până în 31 decembrie 2016.

Pentru exemplificare, dacă până acum chiriaşii locuinţelor de serviciu plăteau, să spunem, 200 de lei, după actualizarea cu rata inflaţiei din ultimii zece ani vor plăti 280 de lei, ceea ce înseamnă o majorare a chirie cu 40%.

Ca urmare a actualizării, tariful de bază lunar al chiriei va fi următorul:

chirii locuinte serviciu

Mai mult, în proiectul de lege se spune că „valoarea chiriei pentru curţile şi grădinile aferente suprafeţelor locative aprobate în prezent nu mai reflectă valoarea reală fiind necesar a se aplica şi în această situaţie actualizarea.“

Astfel, tariful de bază lunar al chiriei pentru curţile şi grădinile aferente suprafeţelor locative din comune este de 0,028 lei/m2, pentru curţile şi grădinile aferente suprafeţelor locative din oraşe este de 0,041 lei/m2, iar pentru cele din municipii este de 0,056 lei/m2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here