Astăzi după-amiază, pe aerodromul Bazei Aeriene de la Boboc a început desfășurarea unei secvențe a exercițiului multinațional Swift Response 21/Defender Europe 21, care include acțiuni de desant aerian executate de militari americani, polonezi, olandezi, germani și români.aaePe timpul exercițiului Swift Response 21/Defender Europe 21, programat în perioada 1 – 15 mai, Divizia 82 Aeropurtată americană (82nd Airborne Division) execută trei operații aeropurtate multinaționale pentru a demonstra capacitatea strategică de reacție, interoperabilitatea și determinarea de a sprijini Alianța Nord-Atlantică. În acest context, aproximativ 7.000 de parașutiști militari din Divizia 82 Aeropurtată a SUA și Brigada 6 Aeropurtată din Polonia, precum și din alte nouă state, execută operații de tip Joint Forcible Entry în Estonia, Lituania și România.aafDivizia americană conduce aceste operații prin structuri de comandă înaintate dispuse în România (Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și Baza Aeriană Boboc).

aah.sizedPunctul de greutate, în România, este reprezentat de Brigada 6 Aeropurtată poloneză, execută, astăzi, la Boboc, operații Joint Forcible Entry cu trei batalioane multinaționale. Din organica brigăzii va face parte și o subunitate românească, generată de Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth”.aabJustice Sword 21/Steadfast Defender 21 este un exercițiu tactic, de tip LIVEX (exercițiu tactic întrunit, cu trageri reale), conectat la DACIA 21 LIVEX, care folosește un scenariu fictiv și are ca principal scop îmbunătățirea capacității de a planifica, conduce și desfășura acțiuni de luptă în context multinațional și întrunit. Exercițiul validează capacitatea comandanților de nivel tactic de a controla și sincroniza, în timp și spațiu, manevra unităților organice și, totodată, de a integra și coordona acțiunile specifice desfășurate de structurile primite în sprijin. În cadrul exercițiului se testează capacitatea de reacție și de luptă a unei mari unități tactice de nivel brigadă, structură inclusă în pachetul unic de forțe puse la dispoziția NATO, la care sunt mobilizați peste 2.000 de militari și aproximativ 500 de mijloace tehnice și mașini de luptă din Forțele Terestre Române având în sprijin și o companie de infanterie poloneză din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova și din Forțele Aeriene Române.aadComplexul de exerciții DACIA 21 LIVEX, al cărui start a fost dat la începutul lunii mai, este condus de Comandamentul Forțelor Întrunite „Gl. I.E. Florescu” (CFÎ) al Ministerului Apărării Naționale. DACIA 21 LIVEX armonizează două componente principale de instruire în context multinațional – exercițiul NATO Steadfast Defender 21, condus de Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli, care presupune dislocarea din Turcia în România a unei forțe de reacție rapidă a NATO (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF), respectiv exercițiul Defender Europe 21, care cuprinde o serie de evenimente majore de instruire, sub conducerea Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR).

Activitățile de instruire planificate pe teritoriul țării noastre cuprind deplasări tactice, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate în rețele de misiune ale NATO și americane, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, activități cu specific medical. Statele care trimit efective și tehnică de luptă pentru instruire în România sunt Albania, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia și Ungaria.

Exercitarea capacităților de comandă și control ale comandamentelor multinaționale ale NATO dislocate în țara noastră – respectiv Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est – pentru planificarea, organizarea și desfășurarea pe teritoriul național a structurilor Alianței Nord-Atlantice în situații de criză și pe timp de război, dovedește relevanța strategică a acestora în gestionarea situației de securitate din regiunea Mării Negre.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here