ceasLa noapte se trece la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi, ora 4,00 devenind ora 3,00. Așadar, se încheie orarul de vară, care debutează în ultima duminică a lunii martie, iar diferența față de timpul universal (GMT) este din nou de 2 ore.  Schimbarea nu este simultană, în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. Conform Convenției fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale — ora fusului 1 și a Europei Orientale — ora fusului 2.

Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de țări din Europa și Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Marea Britanie, Irlanda și Portugalia vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1. La rândul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia și Lituania își vor fixa ceasurile la ora GMT+2. Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) și reducerea folosirii luminii artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată și în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 — 30 septembrie 1945.

Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Potrivit CFR Călători, trenurile de călători pleacă din stațiile de formare după ora oficială de vară până la ora 4,00, iar cele care au ora de plecare după 4,00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4,00, ora oficială de vară, opresc în stațiile din parcurs stabilite, unde staționează până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. De asemenea, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile circulă după orarul în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here