copii-centru-de-zi2

În acte, județul Buzău are puțin peste 1500 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate. În realitate, sunt cu mult mai mulți iar asta o spun până și autoritățile care urmăresc evoluția și situația minorilor lăsați în grija rudelor de către părinții care au luat calea străinătății.
În această perioadă au loc verificări la domiciliul copiilor care au ambii parinți sau părintele unic susținător, plecați la muncă în străinătate. Controalele sunt efectuate de inspectorii Serviciilor Publice de Asistență Socială din cadrul primăriilor, vizați fiind inclusiv copiii care au revenit în țară după cel puțin un an petrecut în străinătate, alături de părinți.
Controalele urmăresc dacă părinții, înainte de a pleca, au desemnat o rudă care să se ocupe de întreținerea copilului în lipsa lor, și dacă aceasta îndeplinește condițiile impuse de lege. Totodată, vor fi controlate performanțele școlare, starea de sănătate a copiilor precum și anturajele acestora.
Legea spune clar că părinții care pleacă la muncă în străinătate sunt obligați să notifice autorităţile cu cel puțin 40 de zile înainte de a părăsi țara, în caz contrar amenda fiind între 500 și 1000 de lei. Notificarea respectivă trebuie să cuprindă numele persoanei desemnate să se ocupe de întreținerea copilului pe perioada cât părinții sunt plecați. Aceasta trebuie să facă parte din familia extinsă, să dovedească că poate asigura condițiile necesare creșterii și îngrijirii unui copil și să aibă minim 18 ani.
Dacă în urma controalelor, inspectorii constată că minorii ai căror părinți sunt la muncă în afara graniței sunt neglijați ori abuzați, aceștia trebuie să sesizeze de îndată Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here