O grupare infracțională, formată din mai mulți buzoieni care au comis peste 100 de furturi în Belgia, a fost destructurată, în urma unor descinderi efectuate ieri, la 11 locații din Buzău. Prejudiciul în cauză a fost estimat la peste 500.000 de euro. 

„La data de 08.09.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR – Direcţia de Investigații Criminale și IPJ Buzău – Serviciul de Investigații Criminale au efectuat un număr de 11 percheziții domiciliare, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile din Belgia, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor contra patrimoniului.

Schimburile de informaţii desfăşurate au condus la formularea şi transmiterea, în luna iunie 2020 de către Judecătoria de Primă Instanță din Eupen la D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a unui ordin european de anchetă care să ajute la documentarea şi soluţionarea cazului din Belgia.DIC 2 scaled
În cauză s-a reținut faptul că, începând din luna martie 2016 până în prima parte a anului 2020, o grupare infracțională organizată constituită din cetățeni români a acționat pe teritoriul Belgiei, sustrăgând din locuințe și locuri împrejmuite, obiecte de grădinărit, biciclete, diverse ustensile, mașini-unelte, motoare pentru bărci, instrumente pentru pescuit, dar și mașini de tuns iarba, tractoare de tuns iarba sau combustibil în cantități mari.
Gruparea, având ca lider o persoană cu domiciliul în județul Buzău, era bine structurată și ierarhizată, beneficiind inclusiv de un imobil din apropierea graniței dintre Belgia și Germania, pus la dispoziție de un membru al grupării, pentru a fi folosit de suspecți ca loc de refugiu și punct de pornire al transporturilor pe timp de noapte.DIC 4 scaled
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că prejudiciul cauzat de activitatea grupului infracțional organizat este de peste 500.000 de euro, fiind comise 109 infracțiuni de furt calificat.” , precizează DIICOT.

Și Poliția Română a venit cu precizări în acest caz: 

„La data de 8 septembrie 2020, în judeţul Buzău, a fost organizată o acţiune, în cadrul căreia poliţiştii de investigaţii criminale ai I.P.J. Buzău, cu sprijinul ofiţerilor Direcţiei de Investigaţii Criminale a I.G.P.R. şi cu participarea a doi poliţişti de caz din Belgia, împreună cu D.I.I.C.O.T., au efectuat 11 percheziţii domiciliare la 9 locuinţe şi 2 societăţi comerciale, unde existau indicii că persoanele în cauză ar fi transportat şi depozitat o parte dintre bunurile provenite din infracțiuni.

De asemenea, au fost audiate 10 persoane (dintre care 4 martori), în vederea continuării investigațiilor împreună cu autoritățile belgiene.

Activităţile au fost realizate cu sprijinul criminaliştilor, poliţiştilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi ai altor structuri din cadrul I.P.J. Buzău.

DIC 1 scaled

În urma efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost găsite şi ridicate peste 130 de bunuri, dintre acestea stabilindu-se deja că unele provin din furturile comise pe teritoriul Belgiei (unelte, biciclete, scule pentru pescuit etc.).

Bunurile recuperate au fost deja trimise în Belgia, unde autorităţile judiciare vor dispune măsuri de restituire către persoanele vătămate sau clarificarea situaţiei lor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here