Noi capacităţi comunale de stocare a gunoiului de grajd, finanţate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, au fost finalizate pentru fermierii din judeţul Buzău

Localităţile Mărăcineni şi Gherăseni, din judeţul Buzău, au primit în folosinţă în data de 3, respectiv 6 aprilie 2020, platformele comunale de depozitare a gunoiului de grajd finanţate prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). Odată cu platforma, fiecare UAT a primit şi un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă.

Cele două platforme finalizate însumează o capacitate de stocare de peste 5.800 mc de gunoi de grajd pe an şi vor începe să deservească fermierii mici şi gospodăriile de subzistentă care cresc animale, asigurând colectarea şi managementului gunoiului de grajd în comunele respective.

„Poluarea apelor cu nitraţi din surse agricole încă mai afectează apele de suprafaţă şi pe cele subterane, care alimentează fântânile din curţile oamenilor. Prin investiţiile pe care le facem, avem un dublu scop: acela de a le reda oamenilor fântânile din care nu mai pot consuma apă, din cauza poluării, şi acela de a-i sprijini pe micii crescători de animale, care nu au posibilităţi individuale de stocare corectă a gunoiului de grajd, să se conformeze cerinţelor Directivei Nitraţi, fapt care îi ajută în accesarea fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale prin APIA şi AFIR” a declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Pe lângă Mărăcineni şi Gherăseni, o altă platformă este în construcţie la Râmnicelu şi urmează ca în scurtă vreme să fie demarate construcţiile pentru o platformă la Robeasca. În plus, în total, în judeţul Buzău, până la finalul lui martie 2022, urmează a mai fi construite încă 4 astfel de platforme, la Vadu Paşii, Smeeni, Puieşti şi Gălbinaşi. Toate acestea se adaugă la cele 4 investiţii, realizate în perioada 2008-2017, în localităţile Balta Albă şi Verneşti.

Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului CIPN sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare. Fondurile sunt puse la dispoziţie de către Guvernul României, dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Eforturile investiţionale sunt suportate în proporţie de aproximativ 95% de MMAP, contribuţia locală a beneficiarilor, de aproximativ 5%, constând în contravaloarea proiectării platformelor. După finalizare, investiţiile sunt transferate către UAT, urmând să fie exploatate de către acestea şi monitorizate de către MMAP.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here