Vineri, in Saptamana Luminata, ortodoxia din toată lumea sarbatoreste Izvorul Tamaduirii, un mare praznic ce dateaza din a doua jumatate a primului mileniu crestin. Se face referire la o vindecare minunata a unui orb ce si-a recapatat vederea dupa ce si-a udat fata cu apa unui izvor situat intr-o padure din apropierea Constantinopolului. Biserica zidita din ordin imparatesc pe locul unde era situat acel izvor a primit hramul „Izvorul Tamaduirii”.

La sarbatoarea de astazi mergem cu gandul si cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin nasterea Mantuitorului.

In toate bisericile si manastirile, dupa Sfanta Liturghie, se savarseste slujba de sfintire a apei (aghiasma mica), dupa o randuiala adecvata Saptamanii Luminate.

De Izvorul Tămăduirii, NU se lucrează. Conform tradiției, pe vremuri, cu această ocazie nu se muncea pentru că cine lucra era lovit de o boală din care nu își mai reveneau până la moarte. De asemenea, boii nu se înjugau pentru a nu îmbolnăvi.

Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 În plus, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți, deoarece nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.

Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai.

Tradiții și obiceiuri, 13 aprilie 2018 O altă practică străveche care este complet interzisă în aceasta zi este vrăjitoria. Se spune înainte femeile umblau cu tot felul de vrăji în ziua de Izvorul Tămăduirii, tocmai pentru că apele avea puteri miraculoase și le ajutau pe acestea să își împlinească dorințele.

Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri și apoi se spăla cu ea scăpa de ghinioane și necazuri. Totuși, acest obicei este considerat un mare păcat, iar în majoritatea zonelor țării el a fost dat de mult uitării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here