În perioada 22-23 octombrie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au desfășurat acțiunea „Action Day – Forestry -2”. Controalele au vizat combaterea activităților ilicite în domeniile specifice exploatării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

„Au fost desfășurate 12 controale la 10 obiective (instalații de debitare lemn rotund, depozite de material lemnos, piețe, târguri și oboare și alte obiective).
Polițiștii au organizat filtre rutiere, fiind controlate 70 de vehicule ce transportau lemn.
Au fost constatate 2 infracțiuni prevăzute de Codul Silvic.WhatsApp Image 2020 10 26 at 14.02.04Totodată, polițiștii au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 17.700 de lei pentru neregulile constatate, fie pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, fie pentru încălcarea prevederilor altor acte normative.
Măsurile complementare au constat în confiscarea (atât confiscare faptică, cât și confiscare valorică) a 55 de metri cubi de material lemnos (lemn de lucru și lemn de foc), în valoare totală de peste 16.000 de lei.WhatsApp Image 2020 10 26 at 14.02.06 2
În acțiune, au fost mobilizați polițiști de ordine publică, de la rutieră, din structurile poliției transporturi și jandarmi.
În activități au fost angrenați și specialiști din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (de la Gărzile Forestiere, RNP-ROMSILVA și ocoalele silvice de regim).

EXEMPLE:
*În data de 22 octombrie, pe raza localității Lopătari, au fost identificate 3 camioane încărcate cu material lemnos din specia fag și brad, în cantitate de aproximativ 30 mc, având valoarea de 8.500 lei.
Ulterior, în urma verificărilor specifice polițiștii au stabilit că reprezentanții societății au emis trei avize de însoțire pentru 30 mc material lemnos, în care existau neconcordanțe cu privire la proveniența lemnului.
S-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amendă conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

**În data de 23 octombrie, polițiștii din cadrul Secției de poliției rurală Beceni, au depistat un bărbat de 35 de ani, din Lopătari. Polițiștii au stabilit că bărbatul a transportat cu un camion aproximativ 10 mc material lemnos din specia fag și brad. În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea documente de proveniență a materialului lemnos. Astfel, față de conducătorul vehiculului a fost luată măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 6000 lei, conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

***La data de 23 octombrie, polițiștii din cadrul Secției de poliţie rurală Costeşti, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat, în localitatea Pietrosu, doi bărbați în vârstă de 41 și 49 de ani, ambii din Pârscov, în timp ce comercializau material lemnos.
Având în vedere că niciuna dintre persoane nu este avizată pentru comercializarea de material lemnos, față de ambii, s-a luat măsura sancționării contravenționale conform prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, precum și măsura confiscării materialului lemnos, care a fost predat reprezentantului ocolului silvic.” , spun oficialii de la Biroul de Presă al IPJ Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here