Drumuri-BT2Judeţele aflate de ieri de la ora 18.00, sub cod portocaliu de viscol şi ninsoare, printre care si Buzaul, riscă să intre chiar sub avertizare de cod roşu, dacă stratul de zapădă va depăşi 50 de centimetri. Ipoteza a fost avansată de Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, la comandamentul de iarnă convocat astăzi la Palatul Victoria.

„Nu excludem ca dacă se vor depăşi 50 de centimetri de zăpadă să apară şi coduri roşii”, i-a anunţat Sandu pe premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, cel care conduce comandamentul, cât şi pe prefecţi, convocaţi la videoconferinţă.Totodată, „este posibil ca duminică să prelungim atenţionările până luni”, a arătat Sandu, sfătuind populaţia ca „dacă nu e nevoie urgentă să se plece la drum, să se amâne deplasările de azi până duminică dimineaţă”.

„Nu e viscolul care se anunţă înspăimântător, dar e foarte lung”, a preconizat Sandu.

În judeţele în care s-a emis avertizare cod portocaliu s-a format câte un comandament de situaţii de urgenţă, condus de prefect. La sugestia lui Ponta, Oprea ar urma să facă la rândul său un tur de week-wnd al acestor judeţe.

VREMEA. Prognoza meteo care a alertat Guvernul

Bucureştiul şi zece judeţe din sudul ţării, printre care si Buzaul, sunt, de vineri, ora 18.00, până duminică, la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol, alte 16 judeţe fiind avertizate cu cod galben.

VREMEA – COD PORTOCALIU. În prima parte a intervalului ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30…40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada. În cursul zilei de sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75. ..80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Urgia a pornit din sud-vest, iar in aceasta seară va atinge apogeul şi în zona în care se află Buzăul.

Ieri au fost trecute încă o dată în revistă dotările de care ar putea fi nevoie în teren, şi la nevoie, drumurile vor fi închise de poliţişti la un ordin al prefectului: este important ca ordinul să fie dat la timp, înainte ca oamenii să rămână blocaţi pe şosele, au avertizat autorităţile de la Guvern.

Pentru a prevenii situatiile grave, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău  s-a întrunit vineri, 24 ianuarie, pentru stabilirea măsurilor specifice în vederea atenuării efectelor fenomenelor meteorologice prognozate de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru perioada următoare.

Au fost luate măsuri pentru informarea membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, precum şi înştiinţarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Astfel, se vor pune în aplicare planurile existente la nivelul comitetului local pentru situaţii de urgenţă şi se va acţiona în conformitate cu acestea, precum şi în conformitate cu procedurile operaţionale specifice.

Pentru evitarea unor situaţii neplăcute repreyentantii ISU recomandă următoarele:

Urmăriţi la radio/ televizor buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeina şi de alcool.

Evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute. Fiţi atenţi la simptomele degerăturilor. Acestea constau în pierderea simţurilor şi decolorarea extremităţilor (degete, urechi, nas) şi necesită asistenţă medicală de specialitate .

Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere mai puţin utilizate.

Pregătiţi în locuinţă mijloacele de iluminat independente de reţeaua electrică.

Păstraţi  la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii.

Asiguraţi-vă în locuinţă o rezervă de alimente, apa şi combustibil precum şi  mijloacele diferite pentru încălzit şi preparat hrana.

Nu efectuaţi călătorii decât dacă este absolut necesar şi pe cât posibil în  timpul zilei.

– daca totuşi este necesar să plecaţi luaţi  îmbrăcăminte groasă, căciula, mănuşi;

– interesaţi-vă  de starea drumurilor pe traseul pe care doriţi sa vă deplasaţi;

– daca vă deplasaţi cu maşina să aveţi în doare lanţuri pentru zăpadă, lopată, cablu de remorcare, combustibil de rezerva şi un minim necesar de alimente;

– Daca viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, trageţi pe dreapta, porniţi luminile de avarie şi prindeţi o “cârpă” pe antena radio ori la geam;

– Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112 indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce forţele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi.

– Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.

– O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.

– Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării.

– Aveţi grijă să nu epuizaţi bateria autoturismului. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului.

– Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

– încercaţi să scoateţi autovehiculul de pe partea carosabilă pentru a evita blocajele şi a facilita intervenţia mijloacelor de deszăpezire.

Începând cu data de 24.01.2014,  ora 18:00,  la sediul ISU Buzău,   s-a constituit din ordinul preşedintelui comitetului judeţean,  grupa operativă pentru monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de risc major datorate vremii nefavorabile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.