Programul educaţional Ajungem MARI a dat startul înscrierilor pentru modulul de primăvară de voluntariat în centre de plasament. 2.000 de copii şi tineri instituţionalizaţi aşteaptă 1.000 de noi prieteni voluntari care să dedice 3 ore pe săptămână şi să le ofere cunoştinţe şi îndrumare.

„După perioada sărbătorilor în care copiii au primit multe vizite şi cadouri, în centrele de plasament se face linişte, în timp ce nevoile majore ale copiilor au rămas: de susţinere pe termen lung, de îndrumare, de încurajare, de motivare pentru a-şi termina studiile şi a-şi construi un viitor mai bun. Prin program vrem să le fim copiilor alături tot anul, dar e nevoie de implicarea comunităţii pentru ca aceşti copii minunaţi care sunt ai noştri, ai tuturor, să devină adulţi responsabili şi independenţi.” – Iarina Taban, director executiv şi fondator Ajungem MARI.

Până pe 21 ianuarie Ajungem MARI caută voluntari serioşi şi implicaţi, de la 16 ani în sus, care să meargă săptămânal timp de 6 luni în centrele de plasament pentru a susţine şedinţe interactive de pregătire şcolară (matematică, engleză, romană, informatică, cunoştinţe generale etc.), ateliere creative (muzică, dans, arte plastice, teatru, fotografie etc.) sau ateliere de cultură generală, educaţie pentru sănătate, educaţie financiară sau educaţie civică. Nu e nevoie de experienţă în lucrul cu copiii – voluntarii vor participa la training-uri şi vor fi consiliaţi pe parcurs.

Pe langă cunoştinţe, voluntarii le oferă copiilor încurajare, experienţe frumoase, oportunităţi, îi ajută să îşi descopere pasiunile, să îşi dezvolte abilităţile şi le transmit valori pentru o viaţă sănătoasă. Programul se derulează de 3 ani şi jumătate, iar până acum s-au implicat 4.500 de voluntari. Copiii sunt sprijiniţi pe termen lung şi pentru a asigură continuitatea sunt necesare noi recrutări la fiecare 6 luni.

Voluntarii spun că primesc de la copiii din centre mai mult decât oferă şi roagă cât mai mulţi oameni să îi sprijine pe termen lung:

„Avem nevoie de întăriri! Eu sunt voluntar la ei de un an şi jumătate şi merg la un centru de plasament unde citesc poveşti, mă joc, desenez, invăt cu copiii. Ocazional ieşim cu ei în oraş şi sunt foarte încântaţi să vadă cum funcţionează lumea din afară centrului. În alte centre sunt adolescenţi care au nevoie de ajutor să se pregătească pentru examene sau de îndrumare să înţeleagă ce ar putea lucra când vor ieşi din sistem. Progresul e încet, dar când îl observi eşti mândru că ai lucrat cu un copil şi acum a reţinut litera V, recunoaşte Arcul de Triumf sau are mai multă încredere în forţele lui pentru că l-ai susţinut tu” – Cătălina, voluntar în Bucureşti.

Modulul de voluntariat durează 6 luni şi începe în aprilie. Pană atunci au loc înscrierile, training-urile despre nevoile copiilor şi metode de lucru cu ei şi repartizarea voluntarilor la centre în funcţie de program şi disponibilitate.Înscrierea se face printr-un formular online https://goo.gl/jAgKxs până pe 21 ianuarie. Pe site-ul www.ajungemmari.ro, secţiunea Devino voluntar http://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/ puteţi găsi mai multe detalii şi paşii de înscriere.

Ajungem MARI caută 1.000 de voluntari în Bucureşti şi 25 de judeţele: Arad, Argeş, Bacău, Brăila, Bihor, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Gorj, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vrancea.

Programul educaţional Ajungem Mari – Asociaţia Lindenfeld

Asociaţia Lindenfeld este o organizaţie non-guvernamentală ce are că obiectiv facilitarea accesului grupurilor vulnerabile la domenii cheie ale societăţii.

Ajungem MARI este principalul program al Asociaţiei Lindenfeld şi susţine educaţia a peste 2000 de copii din centre de plasament şi medii defavorizate din Bucureşti şi 25 de judeţe prin mai multe proiecte, cel mai important fiind cel de recuperare şcolară într-un mod interactiv alături de peste 1000 de voluntari. Alte proiecte includ ateliere creative, workshop-uri, cursuri vocaţionale, ieşiri recreative şi educative, excursii, tabere, educaţie financiară, consiliere vocatională şi vizite de orientare profesională, toate cu rolul de a le da copiilor încredere în ei şi a le forma abilităţi pentru a deveni adulţi responsabili şi independenţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here