caloriferGuvernul a acceptat, in cadrul ultimelor discutii cu FMI, sa elimine subventia la energia termica in perioada imediat urmatoare.  In prezent, subventia pentru producerea energiei termice este acordata atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.

„Exista diferite subventii pentru incalzire. Ajutorul de incalzire pentru cei mai vulnerabili ar putea ramâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Exista, insa, o subventie acordata de la nivel central, pe care Guvernul vrea sa o elimine in cursul acestui an. Exista, de asemenea, subventii pentru incalzire de la autoritatile locale, dar acestea nu au fost luate inca in considerare”, a spus Franks.

La Buzau exista o diferenta intre pretul platit de populatie si costul real al agentului termic, diferenta acoperita prin subventie. Astfel pretul platit de buzoieni este de 185,24 lei/Gcal fata de 439,28 lei/Gcal, pretul real al agentului termic.

Asta faca ca odata cu eliminarea subventiilor factura populatiei ar putea creste cu pana la 40%, in functie de capacitatea primariei de a acoperi diferenta de pret din resurse proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here