paulÎn comuna Movila Banului niciuna dintre cele trei şcoli nu are autorizaţie sanitară. Şi cum ar putea avea atâta vreme cât clădirile sunt în reabilitare iar copiii vor învăţa al treilea an consecutiv în căminele culturale. Lucrările de reabilitare începute în 2008 ar fi trebuit finalizate în 9 luni, însă lipsa banilor de la Guvern i-a făcut pe constructori să lase totul baltă. Clădirile se degradează vizibil iar copiii vor învăţa în săli improvizate şi vor merge la toaletă tot în fundul curţii.
Directorul şcolii de coordonare Movila Banului, Paul Dumitru spune că : ” elevii vor învăţa tot în spaţii din Caminul Cultural la Movila Banului şi Limpeziş, am înţeles că bani nu sunt să se termine şcolile, am amenajat atât cât a fost posibil cu sprijinul Primăriei sălile din cele două clădiri, am separat clasele, dar nu vom obţine niciodată autorizaţie sanitară atâta vreme cât nu se vor termina construcţiile”. Pe ultima sută de metri, la căminul cultural din Limpeziş muncitorii fac sobe, tencuiesc ori vopsesc spaţiile în care urmează să se ţină ore.Este greu de crezut că vor şi finaliza în 10 zile lucrările însă oamenii se străduiesc. Pe de altăparte Inspectoratul şcolar vorbeşte şi de o lipsă de implicare a autorităţilor locale.
Inspectorul şcolar general al IŞJ Buzău, Florina Stoian spune că aşa cum a fost posibil ca în anul şcolar precedent unele şcoli să fie finalizate , asta pentru că unii primari au alocat din bugete sume importante pentru a plăti constructorii, s-ar fi putut implica taote autorităţile, şi nu să stea cu mâna întinsă la bugetul de stat : ” avem 105 unitati scolare care sunt în diferite stadii de reabilitare şi aici primarii şi-au luat în mâini sarcina şi au dat bani, alţii aşteaptă numai de la Guvern”. Statistica Direcţiei de Sănătate Publică Buzău arată negru pe alb situaţia unităţilor de învăţământ neautorizate: 334 de şcoli din mediul rural şi 154 din urban nu sunt şi nu vor fi prea curând autorizate.
” Grupurile sanitare lasă de dorit ca şi construcţie, număr de cabine, în mediul rural,practic vorbim despre latrine total improprii elevilor, mai ales celor mici ,copiii nu se pot aşeza pe taoletă, ca să numaispun că lipseşte sursa de apă curentă pe care trebuie să o folosească după ce merg la toaletă. Ca şi până acum copiii îşi vor aduce sticluţa cu apă de la fântână.”, precizează directorul DSP Buzău , Venera Acsinte. Lipsa apei curente, a grupurilor sanitare , lucrările de construcţii nefinalizate sunt motive pentru care o autorizaţie sanitară nu poate fi eliberată. Din fericire spun cei de la DSP nu s-a înregistrat nicio epidemie în rândul comunităţilor de elevi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here