cafeaCum ar fi să primeşti o cană de cafea proaspăt râşnită în schimbul unor versuri? Scrise de mână pe un şerveţel luat dintr-o cafenea? Nu-i o poveste, ci realitate, şi se întâmplă astazi în 80 de cafenele din România. Astfel, românii din 31 de oraşe printre care si Buzaul, îşi vor putea cumpăra cafeaua nu cu bani, ci cu versuri, în cadrul unui eveniment menit să ne reamintească frumuseţea poeziei.

Provocarea o lansează Julius Meinl, ambasador al culturii cafenelelor vieneze, după ce – în urmă cu trei săptămâni – a ales să schimbe dimineţile românilor care au circulat cu metroul bucureştean.

Timp de două zile, călătorii de pe ruta Berceni – Pipera au urcat în vagoane tapetate cu versuri. La propriu, pentru că 260.000 de bileţele au bucurat ochii şi inimile românilor. A fost primul pas într-o campanie dedicată frumosului – „Poezia poate face lumea mai bună”.

Astazi, Julius Meinl lanseaza o noua provocare, de data aceasta la nivel national. Astfel ca  românii îşi vor putea plăti cafeaua nu cu bani, ci cu ceva mult mai valoros: versuri. La Buzau, pe intreg parcursul zilei, acest lucru va fi posibil la cafeneaua Orhideea de pe Bulevardul Nicolae Balcescu.

La fel se va întâmpla şi în alte 30 de oraşe din ţară: Arad, Bistriţa, Botoşani, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Cristuru Secuiesc, Dej, Deva, Galaţi, Gherla, Odorheiu Secuiesc, Petroşani, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sâncrăieni, Selimbar, Sf Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Slatina, Suceava, Târgovişte, Târgu Mureş, Târnăveni şi Timişoara.

În România, există mai mulţi autori de poezie, decât de proză. În fiecare an, sunt publicate peste 20 de volume de poezie şi plachete de debut. Dintre toţi poeţii români, aproximativ 20% au sub 25 de ani. În acelaşi timp, Secţia de Poezie a Uniunii Scriitorilor din România numără în jur de 800 de poeţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here