La Liceul Tehnic Buzău a fost inaugurat de curând un laborator de gastronomie aliniat tuturor standardelor moderne și cerințelor actuale. Spațiul vine în sprijinul elevilor din domeniul Turism și alimentație – specializările gastonomie- liceu și bucătar – școală profesională, unde aceștia își pot desfășura lecțiile practice, înainte de a își începe practica la agenții economici locali, precum Restaurantul Garden, O’brother’s, Pietroasa, dar și la nivel european, în restaurantul Criss, cel mai bine cotat restaurant din Portugalia, situat în exotica insulă Madeira.

Povestea laboratorului de gastronomie de la Liceul Tehnic Buzău începe în Tabăra Elevilor Meseriași din Țara lui Andrei, un program susținut de cei de la OMV Petrom, prin divizia lor de CSR. Impresionați de elevi, dar și de calitatea cadrelor didactice și de eforturile depuse de echipa de proiect, aceștia au hotărât să doneze liceului 120 de mii de lei în vederea dotării unui laborator de gastronomie. În perioada de implementare, chef Cezar Munteanu a contribuit personal cu sfaturi legate sistemul de management al calității bazat pe normele internaționale ISO și a proiectat ergonomia spațiului, de aceea s-au proiectat două intrări separate, vestiarul și baia și intrarea principală pe unde se face aprovizionarea.

Astfel, laboratorul are în dotare aparatură de ultimă generație: cuptor cu ventilație și umidificare, plite electrice, frigidere, stație grill, malaxoare, electrocasnice mici (robot de bucătărie, mixere, blendere, friteuze), vase pentru gătit, veselă și utensile pentru servire. În plus, în cadrul cantinei Liceului Tehnic funcționează și laboratorul de servire, unde elevii învață mise-en-place-ul, servire de calitate, cum să converseze cu clienții și despre ținuta adecvată.

„Toate acțiunile pe care le întreprindem sunt în interesul elevului, astfel încât experiența de învățare să fie cât mai plăcută, dar în același timp utilă, de actualitate și legată de cerințele pieței muncii. Astfel, doar aici, la Liceul Tehnic, ne putem mândrii că îmbinăm dotări de utimă ore, în ceea ce privește spațiile școlare și practica la nivel european pe care o desfășurăm în Portugalia, ceea ce ne conferă un statut aparte în cadrul liceelor tehnologice din județ, chiar țară.” a declarat directorul adjunct al unității de învățământ, profesor Corina Moise Poenaru, inițiatorul proiectului.

Și pentru că nu aveam de-a face cu un liceu oarecare, spațiile școlare sunt exploatate la maximum, în laboratorul de gastronomie se susțin și ore de limba engleză – elevii învață limbajul de specialitate pentru a fi mai bine pregătiți pentru piața muncii, sau se organizează activități extracurriculare precum concursuri gen Masterchef, elevii liceului filmează emisiuni culinare pentru canalul de YouTube al școlii sau organizează demonstrații pentru colegii lor mai mici.

Cu astfel de dotări, Liceul Tehnic Buzău, propune pentru anul școlar 2020-2021, la liceu o clasă cu 28 de locuri pentru specializarea gastronomie, iar pentru școala profesională o clasă cu 28 de locuri pentru specializarea bucătari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here