Cei mai toxici cozonaci de pe piața românească au fost descoperiți de către Asociația pentru Protecția Consumatorilor, care a analizat în laborator 31 de tipuri de cozonac, produse de 13 companii. Toate aceste tipuri de cozonaci nocivi se găsesc în supermarketuri, în magazine și sunt cumpărați de sute de mii de români, consumatori de cozonaci în special de sărbatori. În aceste tipuri de cozonaci au fost găsiți 30 aditivi alimentari, ceea ce înseamnă că sunt foarte nicivi pentru sănătatea oamenilor, mai ales a copiilor, care sunt iubitori de dulce.

Romanii sunt mari consumatori de cozonaci, iar tradiția românească spune că de pe masa de Paște nu trebuie să lipsească cozonacul. Fără să știe exact ce conțin și cum au fost realizați cozonacii puși la vânzare în supermarketuri și impresionați de modul în care arată, oamenii cumpără sute de cozonaci. Din păcate, majoritatea cozonacilor conțin aditivi, care sunt substanțe chimice adaugate de către fabricanți.

Studiul realizat de către Asociația pentru Protecția Consumatorilor a fost condus de către conf.univ.dr. Costel Stanciu, iar gramajul pe care s-a făcut analiza a fost între 325 și 1.000 de grame. Potrivit informațiilor făcute publice de către specialiști, pe lângă zahăr, drojdie și sare iodată, în cozonacii industriali mai sunt și spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, fibre de cartofi, zer praf, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.

Din păcate, niciunul dintre cozonacii analizați nu respectă rețeta tradițională: făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri (cacao, rahat sau gem, etc), iar în 65% dintre produsele analizate nu se menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea cozonacului.

MULT RĂU DECÂT BINE

Specialiștii Asociației Pro Consumatori au analizat 31 de tipuri de cozonaci, în care au identificat 33 de aditivi alimentari.

Cozonac din supermarket cu 15 aditivi

cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Lucipol
14 aditivi
cozonac cu rahat și cacao, fabricat de Vel Pitar
Cozonac din supermarket cu 13 aditivi

cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Lucipol
Cozonac din supermarket cu 11 aditivi

cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Vel Pitar,
cozonac cu nucă, cacao și stafide, fabricat de Lucipol,
cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat pentru CORA
Cozonac din supermarket cu 10 aditivi

cozonac cu nucă, stafide și cacao, fabricat de Vel Pitar,
cozonac cu rahat fabricat pentru Carrefour
Cozonac din supermarket cu 9 aditivi-

cozonac cu nucă, fabricat de Vel Pitar,
cozonac cu nucă si cacao, fabricat de Aida Prod Com,
cozonac cu umplutură de nucă, stafide și cacao, fabricat de Sal-Pan
Cozonac din supermarket cu 8 aditivi

cozonac cu cremă de lapte-frișcă, fabricat de Boromir,
cozonac cu nucă, fabricat de As Pan
Cozonac din supermarket cu 6 aditivi-

cozonac cu cremă ciocolată-rom, fabricat de Boromir,
cozonac cu umplutură de nucă, stafide și rahat, fabricat de As Pan,
cozonac cu stafide, rahat și cacao, fabricat de Teoden
Cozonac din supermarket cu 5 aditivi-

cozonac cu nucă și cacao, fabricat de Carrefour,
cozonac cu rahat, stafide și cacao, fabricat de Cristian Impex
Cozonac din supermarket cu 4 aditivi

cozonac cu cremă caramel și cremă ciocolată
„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni nutriționale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here