05triajSase elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII din Saranga (com. Pietroasele), dintr-un total de 130, cati frecventeaza cursurile respectivei unitati de invatamant, au fost descoperiti cu paduchi la triajul epidemilogic efectuat inaintea reluarii cursurilor primului semestru, de dupa vacanta de Craciun. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica spun ca toti copiii in cauza au fost izolati la domiciliu si li s-a aplicat tratament, atat lor, cat si familiilor lor; in aceste conditii, sustin sursele citate, nu exista niciun risc legat de aparitia unui focar de pediculoza, dat fiind faptul ca elevii respectivi nu s-au reintors in colectivitate, deci nu au intrat in contact cu celialti copii din scoala.

Fara indoaiala, aceasta stire isi poate ocupa un binemeritat loc la categoria faptului divers – atata timp cat statisticile oficiale arata ca, de exemplu, numarul unor asemenea cazuri consemnate, in judetul Buzau, la triajul epidemiologic din luna septembrie 2010, a crescut cu 20 la suta fata de cel inregistrat un an mai devreme -, insa incidentul din Saranga, de la inceputul acestui an, a provocat panica si a starnit pasiuni in comunitatea respectiva. Aceasta pentru ca, dupa cum sustin surse locale, incidentul a fost exploatat… politic!

Si iata cum: intreaga poveste a fost scormonita si umflata de un consilier local al comunei Pietroasele, care a profitat imediat de faptul ca printre bietii copii afectati de pediculoza se afla si cel al viceprimarului, ultimul membru al unui partid concurent. Şi, de aici, la acuze gen „familia vicelui a umplut scoala cu paduchi” ori de incompetenta si pasivitate la adresa medicului de familie din zona, nu a fost decat un pas. Mic pentru omenire, dar mare pentru propasirea politica a scandalagiului.

In acest fel, iata, istoria a consemnat intrarea triumfala a micutului, dar atat de jenantului paduche, in galeria mijloacelor de lupta politica si electorala, alaturi de kilul de zahar impartit la poarta ori de galeata rosie, galbena sau portocalie…

Mihail TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here