Peste 5 mii de credincioși și 400 de fețe bisericești au participat astăzi la ceremonia de  întronizare a noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei. La investirea în demnitatea de păstor al eparhiei au fost invitați mitropoliți din Rusia, Bulgaria și Grecia dar și demnitari și parlamentari din cele două județe. Înaltpreasfințitul Ciprian, noul arhiepiscop are 48 de ani și a fost ales de Sfântul Sinod pe 28 februarie cu majoritate de voturi pentru a-i urma misiunea lui Epifanie Norocel care a murit pe 7 ianuarie în urma unei embolii pulmonare.

Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei a fosat oficiată de patriarhul Bisericii ortodoxe Române Daniel în catedrala ctitorită de Epifanie Norocel. După citirea Gramatei mitropolitane de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit Înaltpreasfinţitului Ciprian însemnele rangului arhiepiscopal: mantia arhierească, crucea şi engolpionul, camilafca şi , i-a înmânat cârja arhipăstorească, apoi l-a condus pe noul arhiepiscop în tronul arhieresc.

Momentului întronizării i-au urmat mesajele Bisericii Ortodoxe Române a președinției și Guvernului. Patriarhul României i-a oferit Înaltpreasfinţitului Ciprian o Evanghelie. Credinicioșii au urmărit ceremonialul de pe două ecrane amplasate în curtea catedralei. Enoriașii veniți din toate colțurile celor două județe dar chiar și din parohia Suhuleți județul Iași, locul de naștere al părintelui Ciprian, își pun mari speranțe în cel care de astăzi a devenit păstorul lor.Oamenii simpli își doresc ca noul arhiepiscop să fie un bun misionar, să ajute parohiile și sărmanii. Înalt preasfințitul Ciprian a vorbit mulțimii despre înnoirea bisericii, despre criza economică și morală prin care trece omenirea, despre nevoia de comunicare. .

Eparhia Buzăului și Vrancei este una dintre cele mai vechi din țară și a fost atestată documentar în 1509 pe vremea domniei lui Radu cel Mare și are peste 700 de mii de credincioși. Noul Arhiepiscop , Ciprian a deținut până astăzi funcția de secretar al Sfântului Sinod și a fost  coordonatorul asistenţei religioase din unităţile militare, spitale, penitenciare şi alte instituţii bugetare. A absolvit semniarul teologic din Buzău ca șef de promoție și la fel și facultatea de teologie. A fost episcop vicar patriarhal și președinte al multor fundații și asociații din cadrul Patriarhiei. A urmat studiile de doctorat în Grecia iar cele post-doctorale în Italia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here