„Este vorba de un cutremur vrâncean absolut normal. Intră în zona seismelor moderate. De regulă, seismele de peste 5 grade apar la mai mulţi ani. Pot să apară şi mai multe în acelaşi an, cum s-a întâmplat anul acesta. Anul acesta a fost o activitate seismică mai slabă decât anii trecuţi, ceea ce ar putea explica acest cutremur mai mare”, a declarat pentru Realitatea TV Mircea Radulian, director de cercetare la Institutul de Fizica Pământului.

Potrivit acestuia, un astfel de seism are un efect de disipare a energiei, însă pe o zonă redusă. Din păcate un astfel de seism nu ne scapă de pericolul unui cutremur mai mare deoarece tensiunea acumulată în Vrancea nu se eliberează în acest fel.

„Se produce o eliberare de energie într-o zonă destul de mică. Faţă de un seism de 7 grade, energia este de 1.000 de ori mai mică. Este posibil să se acumuleze în urma unui astfel de seism şi o tensiune suplimentară care să ducă la un cutremur ceva mai mare”, a explicat oficialul INFP.

Mircea Radulian a explicat că chiar şi un cutremur de 6 grade nu ar produce pagube importante, dat fiind că sunt cutremure de adâncime în Vrancea.

Ultimul cutremur puternic din România a avut loc loc în luna septembrie a acestui an, tot în zona seismică Vrancea, și a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter.

– See more at: https://www.realitatea.net/cutremur-romania_2016758.html#sthash.T8P6bSM3.dpuf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here