sfintiore
Catedala Sfântul Sava din Buzău a fost sfințită duminică în prezența a sute de enoriași dar și a numeroase oficialități locale și centrale. Sfințirea catedralei s-a făcut pe o vreme câinească, cu vânt tăios și ploaie rece, mocănească, însă asta nu i-a speriat pe credinioși și nu i-a trimis acasă.

Pentru simpli enoriași care au asistat la sfințirea Catedralei Sfântul Sava s-au numărat și numeroși politicieni, șefi de deconcentrate, autorități locale și județene. Astfel, la slujbă au fost primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală, prefectul George Sava, șeful Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, şeful PSD, deputatul Marcel Ciolacu, deputatul UNPR, Eugen Nicolicea şi senatorul UNPR, Constantin Popa, dar şi senatorul PSD, Eugen Teodorovici. Din cauza condiţiilor neprielnice şi a înghesuielii, mai multe persoane au leşinat, iar două au ajuns la Spitalul Judeţean pentru îngrijiri medicale.
În ce privește presa, înaltele fețe biserici au avut o atitudine ofensivă, interzicând jurnaliștilor intrarea în biserică pentru a suprinde momentul înălțător al slujbei oficiată de mai mulți prelați.

Iată comunicatul remis de Arhiepiscopia Buzăului și Vranceiu, referitor la prezența jurnalișrilor, duminică, la sfințirea catedralei Sfântul Sava din Buzău:

„Duminică, 11 octombrie 2015, începând cu ora 8:00, va avea loc sfinţirea Catedralei copiilor Sfântul Mucenic Sava din municipiul Buzău, urmată de Sfânta Liturghie, evenimente duhovniceşti de o mare importanţă pentru clericii şi credincioşii Eparhiei noastre. Din acest motiv, accesul mass-mediei locale şi centrale se va face după reguli precise, pentru a nu împiedica buna desfăşurare a slujbelor şi, totodată, pentru a fi respectate sacralitatea şi solemnitatea momentului.Astfel, jurnaliştii vor putea filma sau fotografia doar în timpul sfinţirii catedralei, în exterior. Locaşul de cult va fi arhiplin, în ziua respectivă, aşa încât nu va fi posibil nici un fel de activitate din partea presei, în interiorul catedralei, întrucât aceasta ar produce tulburare în timpul slujbei religioase – care impune păstrarea unei atmosfere de linişte şi de rugăciune.
De altfel, există chiar o recomandare a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, respectată în toate eparhiile, ca, la sfinţirea unei catedrale sau la alte evenimente bisericeşti speciale, să nu aibă acces în interiorul sfântului locaş nici un alt reprezentant al presei decât corespondentul postului de televiziune Trinitas al Patriarhiei Române, care cunoaşte cel mai bine momentele când poate filma şi fotografia, fără să perturbe desfăşurarea sfintelor slujbe, potrivit rânduielilor bisericeşti.
De asemenea, facem precizarea că jurnaliştii vor putea, totuşi, să filmeze sau să fotografieze în interiorul catedralei, în jurul orei 12:00, după ce se va fi încheiat slujba Sfintei Liturghii. Cei care doresc imagini de la ceremonia religioasă din interior, pot să se adreseze Sectorului Comunicaţii Media al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here