cristian_david
Procurorii DNA arată în rechizitoriul prin care l-au trimis pe fostul ministru al Internelor Cristian David, că şeful său de cabinet şi unul dintre complici nu aveau încredere în prefectul Bîgiu şi primarul Mladin şi că îşi făceau griji în privinţa sumelor pe care urmau să le primească.
Anchetatorii DNA redau integral declaraţia primarului Adrian Mladin dată în faţa procurorilor în care acesta povesteşte în detaliu filmul evenimentelor.
”Mladin Adrian susţine că Doloiu Gheorghe era un om de afaceri aflat în preajma prefectului Bîgiu Marian Cristinel, între aceştia existând, aşa cum a remarcat, şi o relaţie de prietenie foarte puternică. Pentru serviciile oferite, Doloiu Gheorghe a cerut şi el, în completare la ce ceruse Bîgiu Marian Cristinel, terenul de 14.085 m.p., situat în centrul municipiului Buzău, şi, cu titlu de garanţie că va da mita de 1.000.000 euro lui Bîgiu Marian Cristinel, o promisiune de vânzare-cumpărare pentru 10.000 m.p. din terenul de 59.518 m.p. din centrul municipiului Buzău. Mladin a fost de acord cu aceste solicitări şi a întocmit acea promisiune de vânzare-cumpărare pentru 10.000 m.p. din terenul de 59.518 m.p. din centrul municipiului Buzău soţilor Doloiu Gheorghe şi Viorica”, notează anchetatorii din declaraţia acestuia de la dosar.
Potrivit lui Mladin ”pentru terenul de 14.085 m.p., a făcut direct acte de vânzare-cumpărare în favoarea lui Doloiu Gheorghe şi, deşi pe ambele actele, respectiv pe promisiunea de vânzare-cumpărare şi pe contractul de vânzare-cumpărare apăreau sumele de bani încasate de Mladin Adrian ca preţ al vânzării şi promisiunii, acesta, personal, nu a încasat niciun ban de pe urma ambelor tranzacţii”.
”Din neîncredere faţă de Mladin Adrian, Doloiu Gheorghe a înscris promisiunea de vânzare-cumpărare pentru cei 10.000 m.p. în cartea funciară, fiind nevoit ulterior, la sfârşitul anului 2007, să dea declaraţie de renunţare pentru suprafaţa sus-menţionată, aşa cum se va arăta în cele ce urmează”, le-a mai declarat Mladin procurorilor care au reţinut drept probă declaraţia primarului.
Adrian Mladin a mai arătat în faţa anchetatorilor că ”concomitent cu discuţiile care au fost arătate, Doloiu Gheorghe şi Bîgiu Marian Cristinel l-au prezentat pe Dobrică Dumitru, ca fiind reprezentantul primarului municipiului Buzău, Boşcodeală Constantin. După ce l-a cunoscut pe Dobrică Dumitru, Doloiu Gheorghe i-a spus că şi acesta trebuie să primească o sumă de bani pentru că este bun prieten cu primarul”.
”Ascultând sfatul lui Doloiu Gheorghe, Mladin Adrian a semnat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru 20.000 m.p. din suprafaţa de 35.000 m.p., reprezentând cota indiviză de ½ din totalul suprafeţei de 70.000 m.p. de la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, cu ieşire la drumul naţional”, mai arată anchetatorii din declaraţia lui primarului şi care precizează că ”de menţionat este că, la finalul tranzacţiilor, antecontractul de vânzare-cumpărare încheiat cu Dobrică Dumitru, care afirmase în acte că a plătit 325.000 lei, s-a anulat, întrucât suma de 325.000 lei nu a fost plătită în realitate niciodată”, se mai arată în documentul anchetatorilor.
În continuare procurorii notează că ”tranzacţia descrisă este în mod cert frauduloasă şi singurul motiv pentru care a existat este dat de neîncrederea manifestată de Doloiu Gheorghe că ar putea să nu primească suma de bani cu titlu de mită”.
”De altfel, neîncredere a manifestat şi Niţescu Roger Valeriu, care şi-a asumat riscul de a fi parte în contracte fictive, doar pentru a fi sigur că îşi primeşte partea de mită negociată atât de minuţios cu Mladin Adrian”, se mai arată în documentul citat.
”Astfel, inculpatul Doloiu Gheorghe, pentru a se asigura că va primi mita de 1.000.000 euro pentru inculpatul Bîgiu Marian-Cristinel a solicitat întocmirea unei promisiuni de vânzare-cumpărare pentru 10.000 m.p. din terenul de 59.518 m.p. din centrul municipiului Buzău. Mladin a fost de acord cu aceste solicitări şi a întocmit acea promisiune de vânzare-cumpărare pentru 10.000 m.p. din terenul de 59.518 m.p. din centrul municipiului Buzău, iar pentru terenul de 14.085 m.p. – partea ce i se cuvenea de drept, «consecinţă a deranjului» lui Doloiu Gheorghe, s-au întocmit acte de vânzare-cumpărare (deşi pe ambele actele, respectiv pe promisiunea de vânzare-cumpărare şi pe contractul de vânzare-cumpărare apăreau sumele de bani încasate de Mladin Adrian ca preţ al vânzării şi promisiunii, acesta, personal, nu a încasat niciun ban de pe urma ambelor tranzacţii)”, mai arată procurorii DNA care notează că ”tot din neîncredere faţă de Mladin Adrian, Doloiu Gheorghe a înscris promisiunea de vânzare-cumpărare pentru cei 10.000 m.p. în cartea funciară, fiind nevoit ulterior, la sfârşitul anului 2007, să dea declaraţie de renunţare pentru suprafaţa sus-menţionată”.
Procurorii DNA Bucureşti l-au trimis în judecată pe Cristian David, fost ministru al Internelor şi Reformei Administrative în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru luare de mită, iar pe Marian-Cristinel Bîgiu, prefect al judeţului Buzău, la data comiterii faptei, pentru spălarea banilor.
Valeriu Roger Niţescu, şeful de cabinet al lui David, la data faptelor, a fost acuzat de trafic de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la luare de mită
În acelaşi dosar, anchetatorii l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Gheorghe Doloiu pentru spălarea banilor.
Cauza va fi judecată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cristian David este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.
Potrivit rechizitoriului, fostul ministru Cristian David a primit banii, în februarie 2008, prin intermediul lui Roger Niţescu, de la o persoană care l-a denunţat ulterior la DNA.
„Această sumă de bani a fost pretinsă şi primită de inculpatul David Cristian pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate. În acest sens, inculpatul David Cristian a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă”, se arată în rechizitoriu.
Procurorii susţin că, în schimbul promisiunii de exercitare a influenţei Roger Niţescu, în calitate de şef de cabinet al Ministrului de Interne a primit de la aceeaşi persoană suma de 600.000 euro.
„Urmare a acestor „intervenţii”, în perioada 2007 – 2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunţător cu inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău.Aflând poziţia terenului respectiv, inculpatul Bîgiu Cristinel i-a subliniat denunţătorului faptul că nu poate fi restituită suprafaţa respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de “un teren foarte mare şi foarte valoros”, se mai arată în actul de sesizare al instanţei.
Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, pentru: 59.518 metri pătraţi în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional,14.085 metri pătraţi în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului iniţial, 6.397 metri pătraţi tot în centrul municipiului Buzău, 70.000 metri pătraţi la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional.

„Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a pretins de la denunţător suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a şi întâmplat ulterior, după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafaţă de 15 ha”, mai arată anchetatorii.
Conform rechizitoriului, pentru a masca originea sumelor primite drept mită au fost încheiate mai multe contracte de vânzare- cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea faptelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here